24

юни

ribbon

National Geographic показва филм за мощите на св. Йоан, сниман в БСУ

Оксфордски учени откриха нови доказателства за автентичността на откритието

Публикувано в: Образование; (54) прочитания
От: pointburgas

Филмът на National Geographic “Изгубените мощи на Йоан Предтеча” за мощите, открити на остров Свети Иван, ще бъде излъчен днес. Това съобщи археологът проф. Казимир Попконстантинов, който откри мощите преди две години и извършва проучвания на остров свети Иван край Созопол. Филмът ще бъде излъчен по National Geographic Channel от 21,00 часа. “аст от филма бе сниман в Бургаския свободен университет. В радио-телевизионното студио на висшето училище бе заснет оригиналният реликварий. Той бе открит в близост до намерения саркофаг и на него има надпис на древногръцки, който съдържа името на Йоан Кръстител и датата, на която християните отбелязват раждането му – 24 юни.

Междувременно английски и датски учени откриха нови доказателства, че останките в реликвария, открит в манастир от V век на о-в Свети Иван край Созопол, принадлежат на човек от времето на св. Йоан Кръстител, съобщиха британските издания “Дейли мейл” и “Дейли телеграф”.
Преди две години находката – малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, беше посрещната скептично, но оксфордски археолози се заеха да й направят въглеродно датиране.
Екипът обяви, че има научни доказателства в подкрепа на невероятното твърдение. Оксфордските учени датираха костта от пръст от дясната ръка към I век, когато според евангелското сказание е живял Йоан Кръстител, преди цар Ирод да нареди да го обезглавят.
Учени от университета на Копенхаген анализираха ДНК от костите и установиха, че те са принадлежали на един човек, вероятно мъж от семейство, живяло в земите на днешния Близък изток. Там би трябвало да е живял и св. Йоан.
Друг оксфордски учен – Кристофър Рамзи, изследва исторически документи и установи, че манастирът на о-в Свети Иван може да е получил част от реликвите от Йоан Кръстител през V век или в началото на VI век.
“Бяхме изненадани, когато въглеродното датиране посочи тази много ранна епоха. Очаквахме костите да са по-нови, евентуално от III или IV век. Резултатите за метакарпалната кост съответстват на човек, живял в началото на I век. Дали този човек е бил Йоан Кръстител, е въпрос, на който ние не можем да дадем категоричен отговор и вероятно никога няма да успеем”, каза ръководителят на изследването в от Оксфорд проф. Том Хайам.
Разбира се, това не доказва, че това са останки от Йоан Кръстител, но и не отхвърля тази теория, защитавана от българските археолози, посочва и д-р Ханес Шрьодер от университета на Копенхаген.

Много места по света претендират, че притежават реликви от светеца. Сред тях е Голямата джамия в Дамаск, където вярват, че съхраняват главата му.

В Турция, Гърция, Италия и Египет също твърдят, че имат мощи на Йоан Кръстител.

Претенции, че притежават дясната му ръка, с която светецът е покръстил Исус Христос в река Йордан, имат няколко места, сред които е и православен сръбски манастир в Черна гора.