21

дек

ribbon

Учителите все по-болни, СБУ иска оценка за поведение

Публикувано в: Образование; (20) прочитания
От: pointburgas

Във все по-стресова среда работи българският учител. Това сочат резултатите от изследване за здравето, работоспособността и безопасността при преподавателския труд, представени на 32-та среща на Синдиката на българските учители. Сърдечно-съдовите болести вече засягат близо 27% от българските учители.

Председателят на синдиката Янка Такева изтъкна, че през последните години материалните условия на работата са се подобрили значително и фактори като шум, запрашеност и осветление вече не играят такава голяма роля. За сметка на това обаче са се появили стресогенни и психологически пречки за провеждане на пълноценен учебен процес.
Сърдечно-съдовите болести вече засягат близо 27% от българските учители. Драстично е нараснал и броят на заболелите от диабет, провокиран от силния стрес в работната среда, като специалистите, изготвили проучването, съобщават, че от това заболяване страдат 35% от всички преподаватели у нас.
Проблемите с дихателната система и опорно-двигателните функции също са зачестили.
Според Такева въпреки интерактивните методи за обучение, уроците стават все по-тежки за децата и са пълни с излишни факти, които обременяват ненужно учениците.
По данни на синдиката близо 8% от отпадналите от образователната система деца са се отказали точно поради тези причини, а не вследствие на недостатъчно средства.
Такева изтъкна като важна необходимост обособяването на нова политика за управлението на училищата от страна на директорските екипи.
Училищата ни не са финансови дружества и не може директорите да управляват само бюджетите, категорична бе тя.
В изследването на синдиката основен проблем се явява психоклиматът в училищата и препоръките сочат, че той трябва да се промени драстично, защото вреди и на двете страни в учебния процес.
12% от учителите в България търпят насилие от прекия си работодател, а 54 % от страна на ученици и родители, особено в детските градини. Проучването сочи, че психологическият натиск се оказва все по-чест над преподавателите.
По-големите ученици ги заплашват с доноси и подписки, ако заслужено им се пише ниска оценка. Заплахи за саморазправа също се чуват все по-често в класните стаи.
Такева беше категорична, че в новия закон за предучилищно и училищно образование трябва да се въведе оценка за поведение, както в повечето европейски страни, с цел да се регулират този тип прояви.
На срещата на синдиката се събраха 192-ма преподаватели от цялата страна, като форумът ще заседава до края на деня и по предстоящи проекти и проучвания. Специален гост на срещата беше генералният директор на Европейския комитет по образование Мартин Ромер.


Подобни публикации
    няма намерени