• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

14

февр.

ribbon

Редки пеперуди пърхаха в Руската гимназия

Публикувано в: Образование; (65) прочитания
От: pointburgas

Бургаската гимназия за чужди езици „Васил Левски“ и Фондация „Биоразнообразие“ представиха днес изложбата „Година на пеперудите. Експозицията показва тринадесет редки и изключително красиви създания, характерни за българската фауна. На откриването участниците в Клуб „Екологията в действие“ по проект УСПЕХ на просветното министерство, разказаха както за различните видове, които се срещат у нас, така и за заплахите пред люспестокрилите и начините за тяхната защита. Изложбата ще гостува в гимназията до 19.02.2013г.

Пеперудите са разред от клас Насекоми. В света има над 175 000 вида пеперуди, а в България се срещат над 3700. Пеперудите са връстници на динозаврите. Не всички пеперуди са красиви като цветя създания, повечето са дребни и невзрачни на пръв поглед и ги наричаме молци. Някои пеперуди изумително наподобяват изсъхнал лист, други пък приличат на жилещи оси. Най-едрите пеперуди са около 30 см и приличат на птици, а най-мъничките са едва 2-3 мм.
В същото време обаче 31% от популациите на европейските видове пеперуди намаляват, а 9% са застрашени от изчезване. Най-застрашени са тези, живеещи в южната част на Европа. Пеперудите са чувствителни показатели за състоянието на околната среда и реагират бързо на загубата на местообитания, причинени от промените в земеделските практики, климата, горските пожари. Ако не се вземат сериозни мерки, някои видове ще изчезнат още в началото на този век.
Пеперудите имат важна роля за равновесието в природата. Много от тях помагат за опрашването на растенията. Някои пеперуди са застрашени и се нуждаят от специални грижи, за да оцелеят. Затова и за да ги направи по-близки на хората, Българска фондация Биоразнообразие заедно с Националния природонаучен музей към БАН обявиха 2012 г. за Година на пеперудите.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени