• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

5

Ное.

ribbon

Първият бургаски университет празнува полвинвековен юбилей

Публикувано в: Образование; (12) прочитания
От: pointburgas

Тържествата по повод 50-годишнината от създаването на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ започнаха днес с откриването на обновения паметник на неговия патрон. Първото бургаско висше училище е създадено през 1963 г. като Висш химико-технологичен институт, подготвящ кадри за нуждите на Нефтохим и на различни химически заводи в България.
През 50-годишната история на университета в него са се изучавали студенти от 40 националности, представители на всички контененти, припомни ректорът на университета проф. дтн Петко Петков, който към момента е единственият действащ професор по нефта у нас.

Според него и днес чуждестранният интерес към специалностите в университета е много голям, но в последните години все повече студенти се отказват, защото не могат да си изкарат визи. За съжаление такава е държавната политика.
Според проф. Петков в учебното заведение в момента има уникални специалности, които липсват на други места в България. Такава била специалността „Технология за нефта“, която предизвиквала и голям международен интерес. Преди години тя е възникнала в Софийски университет, но в момента се изучава само в Бургас.
„Имаме голям наплив от страните, които добиват нефт, но нямат развито образование в тази област. Много трудно обаче се издават визи на гражданите от тези страни и това е причината в национален мащаб те да бъдат по-малко“ заяви ректорът на университета.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени