• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

6

яну

ribbon

Министърът загрижен за натоварването на учениците

Новият закон щял наполовина да облекчи програмата на гимназистите

Публикувано в: Образование; (5) прочитания
От: pointburgas

Натовареността на учениците в средния курс на обучение ще бъде намалена наполовина. Това обяви министърът на образованието Сергей Игнатов.
Според него промените ще се задействат с приемането на  новия Закон за средното образование. Очаква се документът да влезе за обсъждане в пленарна зала най-рано след два месеца. Сега работни групи се занимават със създаване на новите стандарти и промяна на съществуващите държавни образователни изисквания.

Просветният министър смята, че децата са изключително натоварени. “Най-големият проблем на българските ученици е, че в момента нямат време да мислят, да играят и да общуват”, коментира той.
Целта е например да има повече учебни часове за преговор на учебно съдържание, а не, както е сега, да се пропуска от тема в тема и да няма време за преговор. Съотношението нов – стар материал трябва да е в съотношение 60 към 40 %.
Освен това в преподаването трябва да бъдат вкарани интерактивни методи, за да могат подрастващите по-лесно да усвояват знания. Предстои да бъде оптимизиран и материалът, който ще се изучава в различните класове.
Пренаписването на учебниците, които често остават неразбираеми заради високия стил и сложни научни термини в тях, бе задача № 1 за предишния образователен министър Йорданка Фандъкова. Когато Игнатов я замести на поста преди повече от година, също декларира, че започва да чете учебниците, за да се убеди има ли нужда от промяна.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени