20

яну

ribbon

77 посвещават изложба на Н.В. Дакела

Публикувано в: Култура; (66) прочитания
От: pointburgas

Безпрецедентна изложба се открива в столичната галерия на “Шипка” 6 на 25 януари. Наречена е “Дакелска му работа…” и представя симпатичната порода кучета в съвременното българско изобразително изкуство. От времето преди много години, когато задължително се организираха тематични общи изложби за Ленин, Г. Димитров и за “социалистическото строителство”, трудно може да се посочи такова масово участие.

Организаторите от Съюза на българските художници са издирили 77 художници от различни поколения, които се вдъхновяват от дакела и го рисуват с любов.

В поканата им за предстоящата изложба се казва: “В химна на дакелите се пее, че няма друг като него -  твърдоглав и хитър като лисица, най-веселото куче на света. Това смешно на вид създание с дълго тяло и твърде къси крака е вдъхновявало художници, забавлявало писатели и е правило компания на много прочути и мъдри личности благодарение не само на забавния си вид, но и на вроденото си самочувствие и гениална индивидуалност.

Добре представен в попкултурата благодарение на забавното си тяло, подобно на салам, дакелът се появява във всички изкуства, като муза в съвременната култура.

Не е нужно да сме виждали снимка на кралица Виктория с нейния любим дакел, разнежените Фрида Кало и Диего Ривера, прегърнали малко кученце, Пабло Пикасо и Лумп, неразделни в последните 16 години и свързани в едно истинско мъжко приятелство, Енди Уорхол и неговите два дакела Арчи и Амос, Дейвид Хокни с Буджи и Стенли, нарисувани в 365 платна.  Или пъкда сме чували историята на Джон Уейн и неговия Чарли, спасил семейството му от пожар”.

И допълват, че дакелът е много повече от куче – верен, умен и равноправен приятел.

“В изложбата се представят живописци, скулптори и фотографи, работили с много любов и кеф, а като че ли това е най-важното!” – заключават от СБХ И напомнят на зрителите текст от немския химн на дакелите:

Wenn Du noch keinen Dackel hast,

dann hast Du wirklich was verpasst.”

Ако още не си имал дакел, значи наистина си изпуснал много.

Ein Dackel bringt Freude ins Haus,

er ist der Philosoph unter den Hunden!

Дакелът носи радост вкъщи и е философът сред кучетата!


Подобни публикации
    няма намерени