• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

6

мар.

ribbon

Шедьоври на български класици гостуват в Бургаската художествена галерия

Публикувано в: Култура; (297) прочитания
От: pointburgas

Нетипична изложба на цяло съзвездие необикновени художници ще бъде открита в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ на 11-ти март от 18.00 часа. Тя съдържа 56 произведения на емблематични майстори на четката, сред които Владимир Димитров – Майстора, Борис Денев, Димитър Гюдженов и именитият художник от чешки произход Ярослав Вешин.

Изложбата „Сюжети от Балканската война“ е посветена на 100-годишнината от войната и превземането на Одринската крепост. Картините отразяват както ужаса от войната, така и величието на българския войник.
Реалистичната представа се допълва и от факта, че някои от авторите са участвали във войната, а част от платната са видели бял свят буквално на фронтовата линия. Творбите са изпълнени с молив, акварел, туш.
Творчеството на Владимир Димитров на тази тематика е по-малко познато, но то впечатлява с точния щрих, правдивост и живописност на образите. В Балканската войни Майстора се включва като доброволец, художник при щаба на 7-ма пехотна Рилска дивизия.
Изложбата се осъществява със съдействието на община Бургас, Националния военноисторически музей и галерия „Петко Задгорски“, а произведенията ще могат да се видят до края на месеца.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени