• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст

  • uk_rentacar

25

мар

ribbon

Канят носител на “Сребриста чайка” у нас

Филмът „Раздяла”на иранеца Асгар Фархади заслужи наградата на публиката в Бургас

Публикувано в: Култура; (15) прочитания
От: pointburgas

Най-значимата награда – тази на публиката, отиде при иранския филм „Раздяла”, който от втория ден на 10-ия „София филм фест на брега” зае челно място и не промени позицията си докрая. Директорът на „София филм фест” Стефан Китанов – Кита пристигна с част от екипа си за официалната церемония по награждаването, пое от името на режисьора Асгар Фархади „Сребристата чайка” и заяви желание да го покани у нас да си получи наградата, съобщи rakurs.bg.

Наградата на община Бургас жури с председател проф. Георги Дюлгеров определи да получи не един, а цели четири филма, тъй като оценяващата комисия открои тенденция – проблема за отговорността ни към децата. Филмите, занимаващи се с тази тематика са: „Момчето с колелото”, „Трябва да говорим за Кевин”, „Хавър”, Drive – Живот на скорост”.

Публиката на късометражните филми от конкурса „Jameson” си хареса най-много документалния „Резерват „Северозапад” на Пламен Николов. Той получи наградата на областния управител – златен почетен знак на областта и логистична подкрепа, ако реши да снима следващия си проект на територията на Бургаски регион. Зам.-областният управител Златина Дукова от името на областния управител Константин Гребенаров връчи на Йорданка Ингилизова грамота и сребърен почетен знак за приноса й в създаването и организирането на „София филм фест на брега” и за издигането на престижа му.

Артистичен и непредсказуем Стефан Китанов изненада Йорданка Ингилизова и проф. Дюлгеров с подарък – уикенд в Банско с песни и музика, подбрани от Кита…

Последната прожекция от фестивалния афиш породи много усмивки и създаде весело настроение у публиката. Най-новият филм на Людмил Тодоров „Миграцията на паламуда” доказа, по думите на режисьора, че въпреки тежката ситуация, в която живеем, не сме си загубили чувството за хумор и можем да преодоляваме с лекота несгодите.

Поради големия интерес на зрителите филмът бе завъртян повторно от 21.30 ч.

Сподели: