28

ное

ribbon

Иван Шишманов – пионер на обединена Европа

Публикувано в: Култура; (15) прочитания
От: pointburgas

Изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа“ ще гостува в Бургас от 3 до 21 декември. Пет години след присъединяването на България към ЕС и 150 години след рождението на проф. Шишманов, бургазлии ще имат възможност да се запознаят с житейския и творчески път на един от първите радетели на обединена Европа.

Експозицията е създадена от Държавния културен институт към Министерството на външните работи по проект на проф. Румяна Конева (БАН), посветила се на изследването на делото на проф. Шишманов. Илюстративният материал, включващ документи и фотоси, е събран от фондовете на Научния архив на БАН, както и архивите на Фрайбург, Лайпциг, Виена и др. В Бургас изложбата гостува в Регионална библиотека „П. К. Яворов“ след представяне в Страсбург, Йена, Брюксел, София.

Присъствието на Иван Шишманов в европейското културно пространство е съизмеримо с това на най-светлите умове и интелектуални водачи на Европа, а животът и делото му са оставили страница в историята на Стария континент. Проф. Шишманов е български учен, общественик и политик, живял 1862-1928 г. Завършва педагогическо училище във Виена, висше образование по философия и литература в Йена и Женева, след което защитава докторат в Лайпциг. Шишманов е един от основателите на Висшето училище в София (днес, Софийски университет), професор по всеобща литературна и културна история, автор и редактор на редица публикации и книги, от 1903 до 1907 г. министър на народното просвещение.


Подобни публикации
    няма намерени