21

ное

ribbon

Бургас в очакване на виенския Моцартов оркестър

Публикувано в: Култура; (60) прочитания
От: pointburgas

Тази година Коледа пристига с пищността на барока. Злато и изискани помпозни облекла ще красят Държавна опера Бургас по време на концерта на Vienna Mozart Orchestra. За първи път в България най-обичаният симфоничен оркестър на Виена ще бъде част от коледната и новогодишна атмосфера на Бургас.

Изключителни професионалисти, музикантите от Vienna Mozart Orchestra са и завладяващи актьори, облечени в автентични костюми и перуки от 18 век. Тези облекла са част от културното наследство на Австрия, като притежават музейна стойност. Поддръжката им изисква специални условия. Те се превозват в отделен контейнер, който осигурява подходящата влажност и температура, за да изглеждат винаги като нови. Ще бъде осигурена специална стая, в която да се постигне необходимата атмосфера за съхранението на костюмите и перуките, в която ще се поставят и машините за химическо чистене, част от оборудването на музикантите.
Организаторите на събитието ще трябва да подсигурят и парни ютии, които да гладят изцяло чрез силата на парата, без да се докосват до материята на костюмите. Артистите ще пристигнат и със свои лични гримьори, оборудвани с всички необходими гримове и аксесоари, подобаващи на 18 век и допринасящи усещането за изкуството на богатия барок.
Концертът в Бургас ще бъде на 12 декември , в Държавна опера, от 19 часа.