4

сеп

ribbon

Учители в Свети Влас скочиха срещу директорката си

Публикувано в: Образование; (16) прочитания
От: pointburgas

Основното училище в Свети Влас може да започне учебната година без учители. Това обявиха в писмо до медиите педагози от ОУ “Св.Св. Кирил и Методий”. Според тях причината е изпълняващата длъжността директор на школото Чубрина Стефанова. Недоволните от нея са изпратили сигнал в просветното министерство.
Пълният текст »


13

авг

ribbon

Френската ще обучава преподаватели по езика на Волтер

Публикувано в: Образование; (8) прочитания
От: pointburgas

От 19 до 23 август 2013 г. Бургас ще бъде домакин на национално обучение организирано от Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа съвместно с Министерството на образованието и науката. Гимназия за романски езици „Г.С.Раковски“ ще посрещне 27 преподаватели от начални и средни училища, както и от 17 български университети.
Пълният текст »


28

май

ribbon

Покрай лекарите и учителите стават защитена професия

Публикувано в: Образование; (17) прочитания
От: pointburgas

Лекарите и учителите бяха добавени към списъка със защитени професии и посегателството над тях ще се третира като нападението над полицаи и данъчни. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, приети от депутатите от временната парламентарна комисия по правни въпроси.
Пълният текст »


22

апр

ribbon

Учителите могат да стигнат до стачка

Публикувано в: Образование; (8) прочитания
От: pointburgas

Ако управляващите не искат наесен учителите да са по улиците, единният разходен стандарт за издръжка на учениците трябва да се повиши с 18% през 2014 година, заяви в понеделник лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на конференция за делегираните бюджети.
Пълният текст »


3

фев

ribbon

Министерски подпис бави увеличението на учителските заплати

Публикувано в: Образование; (65) прочитания
От: pointburgas

Договореното увеличение на заплатите на учителите все още е под въпрос. Причината – не е подписана наредбата, с която се регламентират редът и начинът за определяне на месечните
работни заплати на педагогическия и непедагогическия персонал в звената от системата на народната просвета
Пълният текст »


10

яну

ribbon

И към образователния ад пътят е постлан с добри намерения

Публикувано в: Апострофи; (41) прочитания
От: pointburgas

Току в първите дни на новата година просветното министерство бе така добро да сподели вижданията си за поредните добавки в забуксувалия Закон за предучилищното и училищното образование. Безспорен хит в тях е идеята ученици и родители да оценяват труда на учителите чрез попълването на нарочни анкети.
От една страна, логично е потребителите на “образователни услуги” да изразят мнението си за тяхното качество. Анкетирането на студентите не от вчера се използва в родните университети.
От друга страна, заявените намерения са едно, а реализацията им – съвсем друго. Особено у нас. Може би и затова експертите от МОМН отрано се опитват да се застраховат, твърдейки, че нямало да има опасност от субективизъм при оценката на ученика и родителя, а и тя била “малка част” от общата оценка, която преподавателите ще получават за своята работа. Малка-малка, но небренебрежима, доколкото другото предложение в закона е при незадоволителна оценка на преподавателя, той да бъде уволнен!
Пълният текст »


21

дек

ribbon

Учителите все по-болни, СБУ иска оценка за поведение

Публикувано в: Образование; (20) прочитания
От: pointburgas

Във все по-стресова среда работи българският учител. Това сочат резултатите от изследване за здравето, работоспособността и безопасността при преподавателския труд, представени на 32-та среща на Синдиката на българските учители. Сърдечно-съдовите болести вече засягат близо 27% от българските учители.
Пълният текст »


14

дек

ribbon

До 7% увеличение на учителските заплати през 2013

Публикувано в: Образование; (965) прочитания
От: pointburgas

Увеличението на учителските заплати от догодина ще е с до седем на сто в зависимост от възможностите на делегирания бюджет на всяко училище, съобщи в петък в Пловдив министърът на образованието Сергей Игнатов. С бюджета за догодина беше увеличен с 5% единният разходен стандарт за издръжка на ученик, което ще позволи и увеличението на учителските заплати.
Пълният текст »