• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст


  • uk_rentacar

19

фев

ribbon

Учени призоваха за космическа защита

Публикувано в: Светът; (7) прочитания
От: pointburgas

Инцидентът над Челябинск не е просто астрономическо явление, а експлозия в един руски военнопромишлен район. Време е да изградим система за космическа защита. И то още утре. Това заявява Владимир Липунов, професор в Московския държавен университет “Ломоносов”, завеждащ лаборатория “Космически мониторинг” пред вестник “Комсомолская правда”, цитиран от БТА.
Пълният текст »


13

фев

ribbon

Учени освиркаха и новия просветен шеф

Публикувано в: Образование; (8) прочитания
От: pointburgas

Около 70-80 учени, борещи се за нов и управляван от некорумпирани хора Фонд за научни изследвания, излязоха отново на протест пред Министерски съвет. Макар премиерът Борисов да заяви, че не иска под прозорците му да се говори за корупция, протестиращите скандираха мощно„Мафия, мафия”, съобщи news.bg.
Пълният текст »


27

сеп

ribbon

Ректорът на СУ води делегация в Приморско

Учени и общинари ще мислят за съвместни дейности

Публикувано в: България; (21) прочитания
От: pointburgas

Възможностите Приморско да се развива като център на конгресен и научен туризъм ще бъдат обсъдени в края на седмицата от общинското ръководство и учени от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, водени от ректора на висшето училище проф. дин Иван Илчев. По време на разговорите ще бъдат потърсени форми за обучение, квалификация и развитие на човешките ресурси и възможностите за обновяване на експозицията в село Ясна поляна с участието на университетски специалисти.
Пълният текст »


26

сеп

ribbon

БСУ е домакин в петък на Нощта на учените

Публикувано в: Образование; (3) прочитания
От: pointburgas

Нощ на учените` 2012” ще се проведе за седми път в повече от 50 града в Европа в петък, съобщиха от пресцентъра на БАН. В България в инициативата ще се включат учени, студенти и преподаватели от градовете –София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Хасково, Варна и Плевен. По станала вече традиция Бургаският свободен университет отново ще бъде домакин на проявата.

Освен научни демонстрации посетителите на инициативата ще могат да видят учените и в чисто човешки план и светлина – като художници, поети, музиканти, изпълнители и артисти. Идеята на събитието “Нощ на учените` 2012” е преди всичко да промотира науката като възможност за кариерно развитие на младите хора.


3

авг

ribbon

Милиардер иска от учени да клонират динозаври

Публикувано в: Светът; (35) прочитания
От: pointburgas

Австралийският милиардер Клайв Палмър е решил да възроди динозаврите. За това той е наел учените, клонирали през 1996 година овцата Доли. Истинските динозаври, които трябва да бъдат „възкресени” с помощта на ДНК, ще бъдат разположени в парк от Юрския период, който въглищния магнат възнамерява да създаде на собствения си курорт в Австралия, в град Кулума на 120 км от Брисбейн.
Пълният текст »


9

мар

ribbon

Чака ни година и половина с магнитни бури

Публикувано в: Светът; (39) прочитания
От: pointburgas

През следващите 18 месеца се очаква голяма активност на Слънцето, като през това време ще има поне шест големи магнитни бури, които ще връхлетят Земята. Такава прогноза направи известният астрофизик британката Меги Адери-Пикок.
Пълният текст »


7

фев

ribbon

Руснаци стигнаха до езеро в Антарктида

30 години отнило сондирането на дълбочина 4 000 метра

Публикувано в: Светът; (22) прочитания
От: pointburgas

Руски учени, след над 30 години сондиране, проникнаха в подледниковото езеро „Восток” в Антарктида, съобщи в понеделник източник от научните кръгове. „На станцията „Восток” в Антарктида наши учени са завършили сондирането на дълбочина 3,768 хиляди метра и са достигнали до повърхността на подледниковото езеро”, съобщи Голос России.
Пълният текст »


27

дек

ribbon

Гигантски неутронен детектор строят на дъното на Средиземно море

Публикувано в: Светът; (27) прочитания
От: pointburgas

Консорциум от 40 института на 10 европейски държави ще изгради най-големия неутронен “телескоп” в света, който ще бъде разположен на дъното на Средиземно море, съобщи научният сайт Мембрана.ру. Проектът е наречен KM3NeT (Cubic Kilometre Neutrino Telescope). Точното място, където ще бъде построен обаче все още е неизвестно.
Пълният текст »