• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст


  • uk_rentacar

4

дек

ribbon

Бургас отличи възпитаници на Руската

Публикувано в: Образование; (129) прочитания
От: pointburgas

Учениците от Гимназията за чужде езици „Васил Левски” Антония Каймаканска, Божидар Савов, Полина Младенова и Глория Григорова бяха наградени на церемония в Културен център “Морско казино” във връзка с празник на Бургас – Никулден. Традиционно всяка година награждаването се организира от кмета Димитър Николов и най-талнтливите деца на града се отличават на пищна церемония.
Пълният текст »


29

сеп

ribbon

Възпитаници на Руската плуваха смело в „Море от наука“

Публикувано в: Образование; (272) прочитания
От: pointburgas

Учениците от Гимназията за чужди езици “В. Левски”- Бургас се представиха достойно и възбудиха невероятен интерес на международния фестивал „Море от наука“.
Пълният текст »


20

май

ribbon

6500 ученици на шествието на 24 май в Бургас

Публикувано в: Бургас; (24) прочитания
От: pointburgas

Около 5614 ученици от 35 училища и 896 деца и родители от 22 детски градини ще вземат участие в тазгодишното шествие по случай Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост – 24 май.
Атрактивното за бургазлии и превърнало се с годините в традиция тържествено шествие по централните улици на Бургас – „Александровска” и „Богориди”, ще започне от площад „Тройката” в 10.30 часа на 24 май /петък/. И тази година празничната процесия ще бъде водена от членове на бургаското православно духовенство.
Пълният текст »


19

мар

ribbon

Философи – отличници идват в Бургас

Публикувано в: Образование; (6) прочитания
От: pointburgas

В петък СОУ “Константин Преславски” – Бургас ще домакинства ХVІІ-тата ученическа философска конференция “ЧОВЕК – СВЯТ”. Съорганизатори на събитието са община Бургас и Регионален инспекторат по образование. В тазгодишното издание на конференцията до този момент са заявили своето желание за участие над 100 ученици от 14 области на страната.
Пълният текст »


25

фев

ribbon

Несебърски ученици обличат “розовата фланелка”

Публикувано в: Образование; (7) прочитания
От: pointburgas

Ученици от две общински училища в община Несебър ще облекат символично розови фланелки в сряда. Така възпитаниците на ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг и ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Обзор ще се присъединят към световната инициатива „Ден на розовата фланелка”. Под това мото всяка година в десетки страни се организира “Ден за борба с тормоза в училище”.
Пълният текст »


15

фев

ribbon

Метеорит експлоадира в Русия, рани ученици

Публикувано в: Светът; (11) прочитания
От: pointburgas

 

Парчетата от експлодирал в земната атмосфера метеорит предизвикаха паника в уралския град Челябинск, съобщи ИТАР-ТАСС. В 7.30 ч. местно време над Челябинск припламнала ярка бяла светлина. След секунди хората чули силен гръм. “Изхвръкнаха стъклата в три стаи от кореспондентското бюро. Очевидци видяха в небето “опашка” от облаци бял дим. Имаше смущения в мобилните връзки”, информира репортер на руската агенция. Четирима ученици от училище в града са с порязвания от счупени стъкла.
Пълният текст »


1

фев

ribbon

Германия прибра олимпийските награди на български ученици

Публикувано в: Образование; (17) прочитания
От: pointburgas

Българските участници в международната олимпиада по математика се върнаха от Казахстан с конфискувани награди. Подарените им фотоапарати са били задържани на летището във Франкфурт заради подозрения, че са пренасяни контрабандно, съобщи БНР. Учениците от Софийската математическа гимназия получиха медалите си от посланика на Казахстан у нас, но наградите остават във Франкфурт.
Пълният текст »


10

яну

ribbon

И към образователния ад пътят е постлан с добри намерения

Публикувано в: Апострофи; (41) прочитания
От: pointburgas

Току в първите дни на новата година просветното министерство бе така добро да сподели вижданията си за поредните добавки в забуксувалия Закон за предучилищното и училищното образование. Безспорен хит в тях е идеята ученици и родители да оценяват труда на учителите чрез попълването на нарочни анкети.
От една страна, логично е потребителите на “образователни услуги” да изразят мнението си за тяхното качество. Анкетирането на студентите не от вчера се използва в родните университети.
От друга страна, заявените намерения са едно, а реализацията им – съвсем друго. Особено у нас. Може би и затова експертите от МОМН отрано се опитват да се застраховат, твърдейки, че нямало да има опасност от субективизъм при оценката на ученика и родителя, а и тя била “малка част” от общата оценка, която преподавателите ще получават за своята работа. Малка-малка, но небренебрежима, доколкото другото предложение в закона е при незадоволителна оценка на преподавателя, той да бъде уволнен!
Пълният текст »