12

мар

ribbon

Турската АЕЦ няма да е край Резово

Публикувано в: България; (11) прочитания
От: pointburgas

До края на този месец ще се оформи сделката за втора турска атомна електроцентрала, която ще бъде в окръг Синоп на Черно море, а не както са били първоначалните планове да е в близост до българската граница, край Резово. Това стана ясно от думите на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от БНР днес.
Пълният текст »


17

дек

ribbon

Турски ТЕЦ край границата няма да има

Публикувано в: България; (2) прочитания
От: pointburgas

Турция няма да строи ТЕЦ в близост до Резово. Проектът за топлоцентралата в района на турската гранична община Инеада южно от община Царево е спрян, съобщи кметът на община Инеада Тахир Яшък. Той и негови колеги от общините Визе и Демиркьой заявиха на форум в Бургас категоричното си несъгласие с енергийния проект.
Пълният текст »


7

дек

ribbon

Турската ТЕЦ край Резово още е хипотетична

Публикувано в: Бургас; (3) прочитания
От: pointburgas

В Министерството на околната среда и градоустройството на Турция не е депозирано инвестиционно предложение за изграждане на електроцентрала в граничната зона с България. Това е заявил зам.-министърът Мохамет Балта, който се е срещнал с българския екоминистър Нона Караджова в рамките на провеждащата се в Доха конференция на ООН по изменението на климата
Пълният текст »


23

ное

ribbon

Турция няма да строи ТЕЦ край Резово, но все още мисли за АЕЦ

Публикувано в: Бургас; (7) прочитания
От: pointburgas

Турция няма да строи топлоелектрическа централа край Игнеада в граничещия с България окръг Къркларели. Това съобщи БНР тази сутрин. Турското министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения от турска фирма проект за построяване на ТЕЦ в Игнеада. На заседание на бюджетната комисия на парламента в присъствието на министъра на околната среда и градоустройството след направените разисквания проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен.
Пълният текст »


17

ное

ribbon

Резовци подкрепиха протестите в Турция срещу бъдеща ТЕЦ на границата

Публикувано в: Бургас; (16) прочитания
От: pointburgas

 

Над двеста души се събраха на морския бряг в село Резово и се включиха в трансграничния протест, който се състоя там. Те изразиха нежеланието си на няколко километра от границата с България, да се строи турска ТЕЦ. Участниците в протеста запалиха факли и изстреляха в небето фойерверки и по този начин показаха на протестиращите по същото време съседи в Турция, че са им съмишленици, съобщиха от пресцентъра на БСП – Бургас.
Пълният текст »


15

ное

ribbon

С огньове Резово протестира срещу турска ТЕЦ

Публикувано в: България; (11) прочитания
От: pointburgas

Голям протест срещу евентуалния строеж на турски ТЕЦ в близост до границата организират в неделя жителите на село Резово на високия скат до реката. Протестиращите ще запалят огньове, които да се виждат в Турция, в знак на солидарност с турските екозащитници и местното население от района на Инеада и Демиркьой. Хората там категорично се обявиха срещу строежи на промишлени обекти, в това число и на енергийни централи.
Пълният текст »


7

ное

ribbon

Гигантска ТЕЦ ще строи Турция близо до Резово

Публикувано в: България; (7) прочитания
От: pointburgas

Топлоцентрала с мощност 2.6 гигавата ще се строи близо до турския град Иниада, който е разположен на няколко километра от българската граница до Резово. Проектът е на стойност 2 млрд. долара и е в изключително напреднала фаза. До информацията се добраха областният лидер на БСП Атанас Зафиров, който беше първият български политик озовал се директно на мястото, където ще се строи енергийният гигант, предаде Дарик.
Пълният текст »


25

окт

ribbon

Турция строи АЕЦ до Резово

Жителите на Инеада протестират с подписка срещу проекта

Публикувано в: България; (9) прочитания
От: pointburgas

Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Игнеада, на няколко километра от българско-турската граница. В кметството на община Игнеада, на 18 октомври, е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ, съобщи сайтът Биволъ, позовавайки се на г-жа Гултен Авджи от турския град. На 31 октомври е предвидено обществено обсъждане на проекта.
Пълният текст »