• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст


  • uk_rentacar

14

юли

ribbon

Бургазлия спечели купата „Света Марина” за подводен риболов

Публикувано в: България; (88) прочитания
От: pointburgas

Антон Арабаджиев от СК „Нефтохимик”-Бургас спечели купата „Света Марина” на турнира по подводен риболов в Созопол. Опитният гмуркач спечели купата и уважението на всички участници и зрители като успя в регламентираното време да улови 10 риби.
Пълният текст »


12

дек

ribbon

Созополският вампир хит в National Geographic

Публикувано в: България; (6) прочитания
От: pointburgas

Скелетът на вампира от Созопол е включен в класацията на National Geographic за най-популярните новинарски снимки на 2012 година. Той е класиран на десето място. С поред редакторите на списанието откритието доказва, че страхът от вампири е много по-древен от романа на Брам Стоукър “Дракула”.
Пълният текст »


19

ное

ribbon

50-годишен от Созопол си признал за палежа

Публикувано в: България; (6) прочитания
От: pointburgas

Неплатен наем от 2009 година е причината за пожара в Стария Созопол, в който изгоряха трима души. След светкавично разследване полицията задържа и извършителят. Той е Павел Господинов, на 50 години, жител на Созопол. Обвинението към него е по член 330, алинея 3 от Наказателния кодекс – „умишлен палеж и непредпазливо причиняване на смъртта на трима души”
Пълният текст »


4

окт

ribbon

Поредни мощи откриха край Созопол

Не било миро, били частици от черепа на Св. Николай Чузотворец

Публикувано в: Бургас; (5) прочитания
От: pointburgas

Ампулата с предполагаемо миро от Свети Николай Чудотворец бе изследвана в Централната лаборатория по консервация и реставрация на Националния исторически музей. С изненада изследователите установили, че в глинената мощехранителница няма остатъци от миро, а три костици. Днес костиците бяха изследвани от проф. Йордан Йорданов, който установи, че костиците са човешки, принадлежат на възрастен индивид и са части от череп. Това потвърждава мнението, че се касае за мощи на свети Николай Чудотворец.
Пълният текст »


21

сеп

ribbon

Борисов ще финализира археологическия сезон в Созопол

Публикувано в: България; (1) прочитания
От: pointburgas

Созопол очаква в неделя посещение на премиера Бойко Борисов. В негово присъствие, както и на кмета на града Панайот Рейзи и директора на НИМ Божидар Димитров, символично ще бъде приключен първият етап от археологическите разкопки в центъра на града до църквата «Св. св. Кирил и Методий». Археологическите проучвания на крепостната стена и църквата Св. Николай Чудотворец, при които бяха открити много ценни реликви и важни артефакти и тяхната консервация са първият етап от мащабен проект.
Пълният текст »


10

сеп

ribbon

И следи от хан Крум откриха в Созопол

Публикувано в: България; (3) прочитания
От: pointburgas

Археолозите откриха следи от походите на Хан Крум в Созопол близо до гроба, от който в началото на лятото беше изваден прочулият се бързо скелет на “вампир”.
Следите са открити по време на разкопките на манастира “Свети Николай Чудотворец” край морето, предаде КРОСС.
Пълният текст »


30

авг

ribbon

“Аполония” започва

Публикувано в: Култура; (9) прочитания
От: pointburgas

Созопол се превръща за поредна година в лятна столица на културата от днес до 8 септември, когато градът ще бъде домакин на Празниците на изкуствата “Аполония” 2012. Общо 67 разнообразни и интересни прояви включва 10-дневната програма на тазгодишната “Аполония”, организирана от фондация “Аполония” и община Созопол. Амфитеатърът на града ще бъде домакин на общо 9 концерта, с първия от които утре ще бъде официално открит и самият фестивал.
Пълният текст »


8

авг

ribbon

Повишена такса гони уличните артисти от Созопол

Публикувано в: Култура; (23) прочитания
От: pointburgas

Актьорите в Созопол, които забавляват деца и туристи на улицата, са на път да си тръгнат от морския град на изкуствата. Причината – нова наредба на общината, според която те трябва да плащат тротоарно право по 70 лева на месец, както останалите търговци на улицата, предаде ТВ 7.
Пълният текст »