• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст


  • uk_rentacar

14

яну

ribbon

В Кошарица се веселиха с Празника на наденицата

Публикувано в: България; (10) прочитания
От: pointburgas

 

За трета поредна година в с. Кошарица бе проведен празникът на домашната наденица. Хора от всички съставни селища на община Несебър пристигнаха в селото, за да станат част от превърналия се вече в традиция празник. На този ден всеки производител на домашно приготвени мезета има възможността да ги изложи пред присъстващите, а специално подбрано жури оценя продукцията. Тази година наградата спечели Атанас Япаджиев, който получи грамота от кмета на с. Кошарица – Павел Павлов. За общото настроение се погрижиха самодейните състави към читалище „Светлина” – с. Кошарица, а всички присъстващи се насладиха на прясно изпекана наденица и чаша червено вино.
Пълният текст »


5

дек

ribbon

Никулден в Бургас започва утре в 8.30

Публикувано в: Бургас; (19) прочитания
От: pointburgas

Рано сутринта утре ще започне празникът на Бургас – Никулден. От 8.30 в храм “Света Богородица” тържествена Света литургия в чест на Св. Николай Чудотворец и благоденствието на Бургас ще отслужи Сливенският митрополит Иоаникий. Половин час по-късно започва тържествената сесия на общинския съвет в заседателната зала на общината. В 10 ч. на площад “Атанас Сиреков” ще бъде извършен ритуалът по издигане на националния, европейски и общинския флаг. Строят на представителните военни части ще бъде приет от началника на гарнизон Бургас и командир на военноморска база – ВМС комодор Митко Петев.

Пълният текст »


1

ное

ribbon

Млади будители припомниха на бургазлии словото на Вазов и Ботев

Публикувано в: Образование; (14) прочитания
От: pointburgas

В Деня на будителите – 1 ноември бургазлии си припомниха едни от най-известните фрази, завещани ни от будители като Ботев, Вазов, Левски, Димчо Дебелянов, Добри Чинтулов, Захари Стоянов, др.. Изписани върху свитъци, цитатите бяха раздавани по бургаските улици от преобразени като будители млади хора. Мотото на кампанията, организирана от община Бургас, е: “да събудим духовността”.
Пълният текст »


1

ное

ribbon

Църква в бургаски квартал за първи път чества празника си

Публикувано в: Бургас; (1) прочитания
От: pointburgas

Новият православен храм в бургаския квартал Крайморие за първи път ще чества името на своя патрон на 3 ноември – събота. Той се нарича “Свети Пимен Зографски” и беше завършен преди по-малко от година. В основите на храма е вкопан камък от Света гора, донесен лично от Негово Високопреподобие игуменът на българския Зографски манастир в Атон – архимандрит Амвросий.
Пълният текст »


24

окт

ribbon

Вазов, Ботев и Левски „оживяват” в Бургас в Деня на будителите

Публикувано в: Образование; (44) прочитания
От: pointburgas

Актьори, преобразени като Вазов, Ботев, Левски, Светите братя Кирил и Методий и Райна Княгиня ще спират минувачите по бургаските улици и ще им подаряват изписани върху папирус фрази на известни български поети, писатели, възрожденци на 1 ноември – Денят на будителите. Основното послание на инициативата, организирана от община Бургас, е: да събудим духовността.
Пълният текст »


19

окт

ribbon

Почитаме Св. Иван Рилски Чудотворец

Публикувано в: Бургас; (6) прочитания
От: pointburgas

Днес е църковният празник на Свети Иван Рилски Чудотворец. Той е най-великият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога. На този ден се чества и Денят на българския лекар по инициатива на Българския лекарски съюз, който избира за свой покровител Иван Рилски Чудотворец. Отбелязва се от 1995 г. Днес е и празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.
Пълният текст »


16

окт

ribbon

Анестезиолозите празнуват днес

Публикувано в: Бургас; (1) прочитания
От: pointburgas

Бургаските анестезиолози честват днес своя празник – Международния ден на анестезиолога. Той се празнува по традиция на 16 октомври, тъй като на тази дата през 1846 година е поставено началото на обезболяването при хирургичните операции. „Пожелаваме на всички наши колеги от тази интересна, но нелека специалност много здраве, много професионални успехи и семейно щастие и нека бъдат още по-всеотдайни към своите пациенти”, гласи поздравлението, което ръководството на МБАЛ – Бургас АД отправи към анестезиолозите от бургаската болница.
Пълният текст »


12

окт

ribbon

И в Бургас празнуваха откриването на Америка

Публикувано в: Образование; (10) прочитания
От: pointburgas

12 октомври – Денят на откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 г. и Национален празник на Кралство Испания бе отбелязан по традиция и в Гимназията за романски езици “Г. Ст. Раковски” – Бургас. Учениците от паралелките с изучаване на испански днес също имаха повод за празненство, тъй като 12 октомври е и празник на всички испаноговорящи по света.
Пълният текст »