• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст


  • uk_rentacar

7

дек

ribbon

Бургас отличи най-добрите писатели

Публикувано в: Култура; (82) прочитания
От: pointburgas

На 4 декември в Бургас се състоя традиционното обсъждане на литературната продукция за 2014 година на писатели от региона. Рецензентски доклади изнесоха Никола Инджов – за поезията, и Младен Влашки – за прозата. По тяхно предложение носители на наградата „Златен Пегас” станаха Елка Стоянова – за стихосбирката „Anamnesis morbi” и Антон Фотев за романа „Разторг”. С наградата „Петко Росен” за документалистика бе удостоен Георги Ингилизов като автор на литературната основа на филма „Знаеш ли, бедни ми рибарю”. Отделно на Атанас Радойнов бе присъдена и голямата награда на Бургас за цялостно творчество. Всички отличия бяха връчени от кмета на града Димитър Николов.
На тържеството поетесата Елка Стоянова заяви, че отсега нататък ще подписва отделни свои творби и книгите си с псевдонима Елка Приморска по идея, разработена в доклада за поезята.
Тук поместваме доклада на Никола Инджов
Пълният текст »


7

дек

ribbon

Годишните литературни награди на Бургас

Публикувано в: Култура; (27) прочитания
От: pointburgas

С “Пегас” за романа “Слънчогледи за Мария” бе отличена писателката Керана Ангелова. Наградата “Христо Фотев” за стихосбирката “Томи. Нощна смяна” получи редакторът на списание “Море” Иван Сухиванов, а за краеведската си книга “Българе глава вдигнали” Иван Бубалов си тръгна с наградата “Петко Росен”. Това са тримата бургаски автори, удостоени с награда за творчеството си през изминалата година на традиционния литературен обзор.
Пълният текст »


4

дек

ribbon

Бургас отличи възпитаници на Руската

Публикувано в: Образование; (129) прочитания
От: pointburgas

Учениците от Гимназията за чужде езици „Васил Левски” Антония Каймаканска, Божидар Савов, Полина Младенова и Глория Григорова бяха наградени на церемония в Културен център “Морско казино” във връзка с празник на Бургас – Никулден. Традиционно всяка година награждаването се организира от кмета Димитър Николов и най-талнтливите деца на града се отличават на пищна церемония.
Пълният текст »


26

мар

ribbon

Подводна разходка и билети за пясъчния фестивал ще спечелят фенове на „Включи града“

Публикувано в: Бургас; (3) прочитания
От: pointburgas

До 29 март всички, събирали печати за посетени събития във „Включи града“, могат да оставят своите книжки в пресцентъра на община Бургас. Най–верният фен на фестивала, събрал най–много печати, ще има възможността да облече водолазен костюм и да се гмурне в дълбините на Черно море и да си направи една незабравима подводна екскурзия.
Пълният текст »


26

мар

ribbon

Две награди от национален конкурс за млад бургаски музикант

Публикувано в: Култура; (13) прочитания
От: pointburgas

С две специални награди се завърна Иван Петров от Националения конкурс за млади изпълнители на творби от чешки и словашки композитори, който се проведе във Варна. Иван е дванадесетокласник в Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” в Бургас и свири на кларинет. Негов преподавател е Христо Кожухаров, а акомпанятор – Пенка Нейчева.
Пълният текст »


11

фев

ribbon

Нюйоркчани с „Грами“ за най-добра песен

Публикувано в: Светът; (11) прочитания
От: pointburgas

Fun., “Mumford & Sons”, Gotye и The Black Keys триумфираха на 55-то издание на наградите ”Грами”. Нюйоркската група Fun спечели наградата за най-добра песен на годината за хита си “We are young”. Освен това групата взе и наградата за най-добър нов изпълнител. За най-добрър албум бе избран “Babel” на британската група “Mumford & Sons”.
Пълният текст »


1

фев

ribbon

Германия прибра олимпийските награди на български ученици

Публикувано в: Образование; (17) прочитания
От: pointburgas

Българските участници в международната олимпиада по математика се върнаха от Казахстан с конфискувани награди. Подарените им фотоапарати са били задържани на летището във Франкфурт заради подозрения, че са пренасяни контрабандно, съобщи БНР. Учениците от Софийската математическа гимназия получиха медалите си от посланика на Казахстан у нас, но наградите остават във Франкфурт.
Пълният текст »


24

яну

ribbon

Училище „Яворов“ награди най-ученолюбивите си ученици

Публикувано в: Образование; (86) прочитания
От: pointburgas

На специално тържество, в присъствие на родители и учители, днес своите отличия получиха най-ученолюбивите възпитаници на бургаското основно училище“П.К.Яворов“. Лично директорът на школото Стоян Георгиев връчи наградите на най-добре представилите се в традиционното Интердисциплинарно състезание, посветено тази година на 50-годишния юбилей на учебното заведение.
Пълният текст »