• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст


  • uk_rentacar

30

мар

ribbon

Руснаците ще пият след 21 години

Най-младите пиячи в Русия са 11-годишни

Публикувано в: Светът; (23) прочитания
От: pointburgas

Законопроект за забрана продажбата на алкохол на лица под 21 години предстои да бъде внесен следващата седмица в руската Дума, съобщи за „Интерфакс” заместник-министърът на социалната политика в Руската федерация Вячеслав Фетисов, автор на проекта. Проектът е разработен на базата на проучване от страна на правителството, чиято основна идеология е забрана продажбата на алкохол на лица под 21-годишна възраст.
Пълният текст »


18

фев

ribbon

ВЪЗВАНИЕ В ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

Публикувано в: Култура; (40) прочитания
От: pointburgas

Не един и не два – три опита направи Съюзът на българските писатели да осигури държавна закрила и обществено покровителство на четмото и писмото на Светите братя Кирил и Методий. От четвърт век насам в архивите на Народното събрание прах и плесен затрупват проектите на Закон за българския език, подработен от правници, езиковеди и творци на художественото слово.
Всуе!
Нито един народен представител не събра смелост и чест да предизвика обсъждане на правила, препоръки и предначертания, спасителни за днешните поданици на единствената неподвластна досега на чуждо подтисничество наша държава – Държавата на духа. Но който не помни – да си припомни, а който не знае – да узнае, че езикът свещен на нашите деди, наречен от Иван Вазов „сечиво благородно”, е реч не само на отминалите, но и на грядущите български поколения!
Пълният текст »


25

яну

ribbon

Президентът иска нов закон за средното образование

Публикувано в: Образование; (15) прочитания
От: pointburgas

Ще инициирам дебат за приемането на нов закон за средното образование и особено за средното специално образование, тъй като на този етап от обучението си децата трябва да получават добра практическа подготовка, която да им помогне в бъдещата професионална реализация, обяви пред журналисти днес президентът Росен Плевнелиев.
Пълният текст »


10

яну

ribbon

И към образователния ад пътят е постлан с добри намерения

Публикувано в: Апострофи; (41) прочитания
От: pointburgas

Току в първите дни на новата година просветното министерство бе така добро да сподели вижданията си за поредните добавки в забуксувалия Закон за предучилищното и училищното образование. Безспорен хит в тях е идеята ученици и родители да оценяват труда на учителите чрез попълването на нарочни анкети.
От една страна, логично е потребителите на “образователни услуги” да изразят мнението си за тяхното качество. Анкетирането на студентите не от вчера се използва в родните университети.
От друга страна, заявените намерения са едно, а реализацията им – съвсем друго. Особено у нас. Може би и затова експертите от МОМН отрано се опитват да се застраховат, твърдейки, че нямало да има опасност от субективизъм при оценката на ученика и родителя, а и тя била “малка част” от общата оценка, която преподавателите ще получават за своята работа. Малка-малка, но небренебрежима, доколкото другото предложение в закона е при незадоволителна оценка на преподавателя, той да бъде уволнен!
Пълният текст »


22

ное

ribbon

Родители на нож срещу задължително обучение на 4-годишни

Публикувано в: Образование; (34) прочитания
От: pointburgas

Родители от 21 неформални организации се обединиха срещу приемането на новия Проект за Закон за предучилищно и училищно образование, който предстои да бъде приет на второ четене от Народното събрание. Според тях държавата си придава абсолютен авторитет с опита си да наложи институционалното обучение на деца от 4-годишна възраст.
Пълният текст »


18

ное

ribbon

Македония реже чуждите сериали със закон

Публикувано в: Светът; (3) прочитания
От: pointburgas

Македония ще ограничава нашествието на чужди сериали, включително и турски, със закон. Това се казва в публикация в гръцкия в. “Прото тема”, предаде БТА. Правителството в страната придвижва закон за ограничаване на чуждестранните продукции до 30 на сто в програмната схема на телевизионните станции до 2015 г., е съобщил македонският министър на информационното общество и администрацията Иво Ивановски.
Пълният текст »


24

окт

ribbon

Бургаската топлофикация защитава потребителите от топлинните счетоводители

Публикувано в: Бургас; (21) прочитания
От: pointburgas

Предложения за изменения в Закона за енергетиката, които да улеснят потребителите и да гарантират финансова стабилност на топлофикационните дружества е направило ръководството на „Толофикация – Бургас” АД. Предложенията са подписани от изпълнителния директор на дружеството Въльо Дучев и са внесени в Комисията по iкономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание.
Пълният текст »


12

окт

ribbon

Над 50 000 хиляди нерегистрирани автосервизи има в България

Публикувано в: България; (15) прочитания
От: pointburgas

300 млн. лв. годишно губи държавата от осигуровки и данъци поради липса на Закон за регистрация на автосервизи, съобщи на пресконференция председателят на Съюза на автосервизите в София Емил Германов.За момента на територията на София има над 4 500 нерегламентирани автосервиза, като в цялата страна бройката им възлиза на над 50 хиляди.
Пълният текст »