• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст


  • uk_rentacar

28

ное

ribbon

Иван Шишманов – пионер на обединена Европа

Публикувано в: Култура; (15) прочитания
От: pointburgas

Изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа“ ще гостува в Бургас от 3 до 21 декември. Пет години след присъединяването на България към ЕС и 150 години след рождението на проф. Шишманов, бургазлии ще имат възможност да се запознаят с житейския и творчески път на един от първите радетели на обединена Европа.
Пълният текст »


21

юни

ribbon

Комисия на ЕС отхвърли АСТА

Публикувано в: Светът; (3) прочитания
От: pointburgas

Комисията по международна търговия в Европейския парламент отхвърли Търговското споразумение за борба с фалшифицирането, известно като АСТА. За спорното споразумение гласуваха 12 депутати, 19 бяха “против”, въздържали се няма.
Пълният текст »


12

юни

ribbon

Чакат пари от ЕС за ремонт на бургаската гара

Публикувано в: Бургас; (210) прочитания
От: pointburgas

Национална компания „Железопътна инфраструктура” очаква от Европейската комисия одобрение за финансиране на подготовка на проекти, които са приоритетни за изпълнение през следващия програмен период 2014-2020 год., сред които е и ремонтът на жп гара Бургас, съобщават от компанията.
Един от символите на Бургас – жп гарата е построена в сегашния си вид през 1929 г. и е обявена за архитектурен паметник. По нейния план, дело на архитектите Никола Костов и Кирил Маричков, е построена и железопътната гара във Варна.
Пълният текст »


18

фев

ribbon

Вилдерс не иска българите и в ЕС

Публикувано в: Светът; (16) прочитания
От: pointburgas

Подкрепяме идеята България и Румъния да напуснат ЕС. Разбира се, това не е възможно, тъй като нямаме мнозинство в парламента, а те вече са пълноправни членове на Съюза. Това заяви лидерът на крайнодясната холандска Партия на свободата – PVV Хеерт Вилдерс, в интервю за „Факторът Кошлуков” по TV7.
Пълният текст »


28

окт

ribbon

Македонският език бил “необорим исторически факт”

Публикувано в: Светът; (8) прочитания
От: pointburgas

Македонският език бил “необорим културен и исторически факт”, заявява Македонската академия на науките и изкуството в остро писмено становище, прието на извънредно заседание. Поводът е цялостното отсъствие на определението “македонски” в тазгодишния критичен Доклад на Евросъюза за Македония, което предизвика изключително негативни реакции в Скопие.
Пълният текст »


20

окт

ribbon

Пазим си ракията до последно!

Публикувано в: България; (20) прочитания
От: pointburgas

Изпълнителната агенция по лозята и винотокатегорично опровергава публикации, които твърдят, че с проекта на нов Закон за виното и спиртните напитки България се отказва от ракията. Според агенцията този закон установява специфични определения и изисквания за ракия, мастика, както и дестилатите за тяхното производство, които са изцяло хармонизирани с изискванията, установени в Регламент № 110/2008 на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз.
Пълният текст »


21

сеп

ribbon

Общоевропейски рейтинг на ВУЗ прави ЕС

Брюксел не е доволен от качеството на обучение

Публикувано в: България; (18) прочитания
От: pointburgas

ЕС ще прави класиране науниверситетите по няколко различни показатели, чрез което студентите ще получават по-добра информация за курсовете, които са най-подходящи за тях, както и схема за предоставяне на гаранции по заеми „Еразъм за магистри”, предназначена за студенти, които следват пълен образователен курс в чужбина.
Пълният текст »


16

авг

ribbon

Спешно се издирва експерт по пиратите

Публикувано в: Светът; (2) прочитания
От: pointburgas

Европейският съюз търси съветник по пиратите и пиратската култура. Това съобщава вестник “Дейли телеграф”, като се позовава на обява в сайта на силите на Евросъюза за борба с пиратите.
Пълният текст »