6

фев

ribbon

Папата ни идва на гости догодина

Публикувано в: България; (3) прочитания
От: pointburgas

Папа Бенедикт Шестнадесети е приел покана да посети България следващата година, съобщиха от Атлантическия клуб. Главата на Римокатолическата църква се е срещнал днес с президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, генералния директор на БТА Максим Минчев, бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси и председателя на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков.
Пълният текст »


31

яну

ribbon

Художниците не харесаха новото лого на България

Публикувано в: България; (7) прочитания
От: pointburgas

Съюзът на българските художници (СБХ) не одобрява новото туристическо лого на България. Това се посочва в изпратено до медиите отворено писмо на председателя на организацията Любен Генов, адресирано до президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Пълният текст »


28

яну

ribbon

Спаси ли България всичките си евреи?

Публикувано в: Библиотека; (121) прочитания
От: Анжел Вагенщайн

Българският случай. Ще се опитам да го опиша накратко такъв, какъвто съм го видял и запомнил, а не какъвто често го интерпретират зле информирани медийни герои, опиращи се на неавтентични източници или по утвърдили се в обществото волни или неволни заблуди и удобни клишета. В настоящето изложение няма да има факти или детайли, които да не съм преживял или проверил лично. И ако някъде се появят нотки на субективизъм или пристрастия, нека това бъде отдадено на дълбоките сътресения, които българските евреи преживяха и които не престават да ме съпътстват като спомен, гняв и носталгии през целия ми дълъг живот.
Пълният текст »


10

ное

ribbon

БЕЖАНЦИТЕ – НЕПРЕХОДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И БАЛКАНИТЕ

Публикувано в: АпострофиБиблиотека; (103) прочитания
От: Никола Инджов

Във връзка с изявленията на Ахмед Доган, че Балканската война била етническо прочистване на територията на България от турсконаселение ви предлагам за сведение моя статия отпреди десетина години, публикувана във в. „Тракия” и в третия том на избраните ми съчинения – ИК „Захарий Стоянов”, 2004 г.
Ще добавя и личен момент. От моя род, който произхожда от село Манастир,Гюмюрджинско, Беломорска Тракия, са убити от башибозука, подкрепен от офицери и войници от разбитата при Одрин турска войска, вуйчо ми Георги Чанчеров, калеко ми Коста Сабрутев, двете ми баби, като на едната – Злата, името й е изписано на скромния паметник в днешното село Аврен край Крумовград в памет на 42 жени и деца от с. Манасти – пленени, влачени из горите, поругани и заклани в местността Мъгленик.

В своя знаменит речник на българския език Найден Геров дава следното обяснение на понятието “беженец” – “който е забягнал в чуждо място от някаква нужда, като в размирици, от гонеие и пр.”
В резултат на насилствените гонения само след Руско-турската война от 1877- 1878 г., Балканските войни от 1912-1913 г. и Първата световна война от 1914-1918 г. повече от 1000000 българи са прокудени от родните си места. Ето една статистика:
600 000 – от Македония и Егейска Македония
400 000 – от Беломорска и Одринска Тракия
100 000 – Добруджа, Влашко и Бесарабия
50 000 – от Моравия и Западните покрайнини
20 000 – от Банат
От българското землище бяха отнети общо 127752 квадратни километра както следва:
От Добруджа – 23262 кв. км.
От Тракия – 22376 кв. км.
От Моравия със Западните покрайнини – 21594 кв. км.
От Македония – 60000 кв. км.
И така България остана с половината от вековната си територия – 103146 кв. км. Възвръщането на Южна Добруджа през 1939 година увеличи държавната територия с 8000 кв. км. Това е, с което разполагаме днес.

Но утре?
Пълният текст »


11

сеп

ribbon

Бургас посреща колоездачите от Обиколката

Публикувано в: Бургас; (1) прочитания
От: pointburgas

В четвъртък Бургас ще посрещне многобройните участници в 62-та Международна колоездачна обиколка на България. Градът е домакин на VІ-тия етап от състезанието: Стара Загора – Нова Загора – Бургас.
В петък в 12.30 часа ще бъде даден официален старт на следващия етап: Бургас – Карнобат – Омуртаг – Търговище – Шумен.
Пълният текст »


11

сеп

ribbon

Българското вчера

Публикувано в: Апострофи; (22) прочитания
От: Татяна Ваксберг

Българският президент вярва в чудеса. Така излиза от тези му думи: “В България не замитаме проблемите под масата, а ги слагаме на масата”. Истината е точно обратната: под масата ни е вековен прах от заметени проблеми.
В последните двайсет години България неусетно премина през две фази на замитането. В началото на прехода всяко историческо изследване, което с факти разрушаваше даден национален мит, беше съсипвано с унищожителни статии в печата, щедро насърчавани от правителства и парламентарни мнозинства. В последните години подходът се измени: сега вече подобни изследвания просто се подминават, все едно никога не ги е имало.

Голямото безмълвие

Пример за първия подход беше кампанията срещу филма „Гори, гори, огънче“ на Румяна Петкова и Малина Томова. Той разказваше за насилствената асимилация на българските мюсюлмани, извършена в края на 60-те години. Авторките бяха удавени в клетви и проклятия, а филмът им бе обявен за акт на национално предателство – ни повече, ни по-малко.
Пълният текст »


15

юли

ribbon

В България май и за шизофреници не ставаме

Публикувано в: Апострофи; (40) прочитания
От: Христо Стоянов

„ВРЕМЕ Е, КОГАТО СЛЕЗЕМ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, ДА ВИДИМ, ЧЕ ПРЕСИЧА ПЕШЕХОДНОТО НИ “АЗ”. КОЕТО ЩЕ БЪДЕ ПРЕГАЗЕНО ОТ ШОФЬОРСКОТО НИ “АЗ”…. ВРЕМЕ Е ДА СИ ОСЪЗНАЕМ ШИЗОФРЕНИЯТА. И ДА СИ ВЗИМАМЕ РЕДОВНО ЛЕКАРСТВАТА…”

Ограничението е осемдесет километра в час. Пътят е без шупла по асфалта. И води към Оберндорф в Австрия. Прибираме се при нашата домакиня Анжела от Залцбург. Анжела от Залцбург всъщност е Ангелина от Ихтиман, която живее в Оберндорф…
Аз спазвам пътните знаци, влязъл съм в ритъм с австрийското движение по пътищата. Зад мене има кола, пред мене също. Виждам прекъсната линия, знакът за разрешено изпреварване. Давам газ, изпреварвам. Минавайки пред колата, която следвам до този момент, убивам скоростта и влизам пак в ритъм.
И изведнъж този, когото надминах, ми присветна. Наричат го светлинен клаксон. В първия момент не схващам, иде ми да сляза в движение и да видя какво не й е в ред на колата ми.
Ама няма смисъл да слизам. Задкормилното устройство не е в ред. Увеличил съм скоростта, за да го задмина…
Иде ми да сляза от колата. Изчервявам се. Сякаш този австриец зад мен ми каза: „И защо направи всичко това. Нали пак започна да караш с осемдесет. Само че междувременно наруши ограничението, за да ме изпревариш”…
И се изчервявам, пускам аварийните. Извинявам се…
Пълният текст »


6

юни

ribbon

Бургас е в Турция според учебно помагало на комшиите

Публикувано в: Светът; (718) прочитания
От: pointburgas

Цялата област Бургас и част от ямболска се намират в пределите на Турция. Така излиза от географска карта в безплатно учебно помагало, което се разпространява в югоизточната ни съседка. Според картата в пределите на Турция са и цялата територия на Армения, части от Ирак, Кипър и Грузия.
Пълният текст »