28

мар

ribbon

National Geographic показва филм за мощите на св. Йоан Кръстител

Публикувано в: България; (9) прочитания
От: pointburgas

National Geographic е насрочил дата за премиерата на филма за мощите на св. Йоан Кръстител, открити в средновековния манастир на остров св. Иван край Созопол. Филмът ще бъде излъчен за пръв път на 5 април в 22 часа по американския канал. В него ще бъдат показани детайли около разкриването и изследването на мощите от специалисти в България и лабораторията на Оксфордския университет.

Междувременно непосредствено пред  южната крепостна стена на антична Аполония беше разкрита голяма кръгла пещ с диаметър 2,6 м. Сферичният купол е изработен от кирпичени тухли, както и скарата с множество кръгли отвори. Върху нея са били подреждани  готовите за изпичане съдове. Под скарата се намира горивната камера и входа на огнището, в които бяха открити останки от пепел и въглени от дървени въглища, които са осигурявали поддържането на силна и равномерна температура при изпичането на съдовете. Керамичната пещ се датира в началото на V век преди Христа и е единствената открита досега от архаичната епоха на север от гръцкия остров Тасос.

На помощ  на бургаските археолози се притекоха френски колеги от Университета в Марсилия, под ръководството на проф. Жак Терио, ръководител на изследователската лаборатория по керамика към Центъра за интердисциплинарни изследвания в археологията при Френската академия.

Предстоят лабораторни изследвания на находките от пещта и подготовка за аварийната й консервация и реставрация. Това ще даде възможност тя да бъде експонирана в общия музеен комплекс на открито в националния археологически резерват Аполония- Созопол”.