22

май

ribbon

5.8 по Рихтер паникьоса България

Публикувано в: България; (27) прочитания
От: pointburgas

Безсънна нощ преживяха Перник, София и други райни на страната, които малко след 3 часа бяха разлюлени от силно земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер. Последваха над 20 вторични трусове, най-силното бе в 4.30 ч. с магнитуд 4.4, а минути след 5 сутринта бе усетен нов по-осезаем трус. Няма пострадали хора, няма и по-сериозни щети.

Епицентърът на земетресението е в Перник, съобщиха от института по сеизмология на БАН час и половина след като трусовете бяха регистрирани и оповестени от геофизичния институт на САЩ. Земетресението е на относително малка дълбочина от 9 км. Първоначалният трус продължи около 10 секунди, следващите бяха по-кратки и по-слаби.
Жителите на Перник осъмнаха по улиците на града и не се прибират по домовете си, независимо от завалелия пороен дъжд. Граждани съобщават за паднали мазилки, напукани стени и паднали комини в София и Перник.
Първоначалните информации, че е напукана стената на язовир Студена, бяха опровергани от кмета на Перник Росица Янакиева. Зам.-областният управител на Перник също потвърди, че няма опасност от спукване на язовирната стена, която е била проверена.
Земетресението е свързано с пернишкия разломен елемент, съобщи Емил Ботев от БАН. Нямаме информация в близкото минало за толкова силно земетресение в този разлом, последното е било преди 55 години с магнитуд 4.5 по Рихтер, каза той.
Ще има последващи трусове в следващите дни, но с по-слаба сила и няма да имат сериозно въздействие върху инфраструктурата, заяви Ботев пред Нова телевизия. Земетресението е усетено в цялата страна, както и в съседните държави.


Подобни публикации
    няма намерени