17

ное

ribbon

200 български семейства искат да напуснат “Столипиново”

Публикувано в: България; (23) прочитания
От: pointburgas

Масово преселение на народите в пловдивския кв. „Столипиново”. 213 български семейства искат да бъдат преместени от квартала в други райони на Пловдив, съобщава БНТ. Те кандидатстват за замяна на жилища в рамките на третия етап от общинската програма за изселване от ромските махали. Броят на свободните общински апартаменти в Пловдив обаче, е крайно недостатъчен, за да могат всички желаещи да напуснат Столипиново.

Хората, които искат да бъдат изселени от Столипиново са категорични, че мирното им съжителство с ромите в махалата е невъзможно.

Ето защо за много от хората замяната е единственият шанс да напуснат гетото. Семействата са готови да доплатят до 10-15 хиляди евро за същата квадратура в други райони на града.

180 семейства от години чакат да бъдат преместени в други райони на града. Все още не е ясно колко от тях ще получат замяна, тъй като няма достатъчно свободни общински жилища.

Експертът Хрипсиме Чектарян от отдел „Жилищно настаняване”, община Пловдив заяви: „Към момента може би имаме свободни около 20-тина, но това е много динамична величина. Като казвам свободни, ние не задържаме свободни, заключени жилища, защото потребностите са големи”.

Програмата за изселване на българите от ромското гето стартира преди 20 години с решение на общинския съвет. Оттогава до днес, близо 350 семейства са получили жилища в други райони на града.


Подобни публикации
    няма намерени