31

яну

ribbon

Художниците не харесаха новото лого на България

Публикувано в: България; (7) прочитания
От: pointburgas

Съюзът на българските художници (СБХ) не одобрява новото туристическо лого на България. Това се посочва в изпратено до медиите отворено писмо на председателя на организацията Любен Генов, адресирано до президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Логото беше представено от министър Добрев преди няколко седмици и не бе прието особено добре в публичното пространство, където доминираха критиките и осмиванията.

В писмото на СБХ се изразява недоволство и от факта, че в СБХ не е постъпила информация за провеждане на конкурс за създаването на тоа лого при положение, че “едни от най-добрите художници специалисти в сферата на графичния дизайн в България почти без изключение са членове именно на СБХ”.

Посочва се още, че по повод представеното ново туристическо лого до ръководството на съюза са били изпратени писма от секциите “Графичен дизайн”, “Рекламен дизайн” и “Дизайн”. И в тях е изразено отрицателното отношение на професионалната художествена общност към новия знак на България.

“Представените компоненти в семиотичен, композиционен, пластичен, цветови и идеен план не подпомагат високоотговорната и представителна функция, която графиката трябва да излъчва. Към съществените недостатъци причисляваме и типографското решение, неотговарящо на ценностите в българската кирилица. Разработените допълнителни подварианти на логото не спомагат за ясна, характерна и запомняща се българска визия, а напротив – затвърждават неговото посредствено излъчване”, смятат експертите.

Те заявяват, че налагането на новото туристическо лого е в ущърб на националната графична идентичност, както и на културните, естетическите и академичните норми и ценности, завещани от традицията на българската приложна графика и дизайн.


Подобни публикации
    няма намерени