25

окт

ribbon

Турция строи АЕЦ до Резово

Жителите на Инеада протестират с подписка срещу проекта

Публикувано в: България; (9) прочитания
От: pointburgas

Турция сериозно обмисля строителството на АЕЦ и ТЕЦ в района на Игнеада, на няколко километра от българско-турската граница. В кметството на община Игнеада, на 18 октомври, е получено писмо от Анкара, в което се казва, че в района предстои строителство на АЕЦ и ТЕЦ, съобщи сайтът Биволъ, позовавайки се на г-жа Гултен Авджи от турския град. На 31 октомври е предвидено обществено обсъждане на проекта.

“Искаме и вие да дойдете да ни помогнете, защото това е катастрофа за нас и за вас” – призова тя. “Всичко ще загине в Странджа, една мравка няма да живее тук”. Съседите очакват български медии и организации да проявят интерес и да присъстват на обсъждането. Очудват се, че в България нищо не се знае и не се говори по този проблем. А бъдещите електроцентрали са едва на няколко километра от границите ни.
Местните хора са събрали подписка и са я връчили в общината на Игнеада. Протестират и хотелиерите от региона, които подготвят писмен протест до Министерски съвет в Анкара. Плановете на противниците на проекта за АЕЦ, са да провалят общественото обсъждане, за да не може да се задействат процедурите.
Според г-жа Авджи в момента се строи и инфраструктура, която да обслужва бъдещите централи. “Строи се от няколко години. Твърди се, че строят лиман, но дали е така? Не ни казват нищо!” – притеснява се Авджи. Мястото на строежа е на видимо разстояние от Резово (виж картата). Кметът на Игнеада е питал тамошния областния управител, но не е получил информация. Явно общинските власти и там се държат в информационно затъмнение, притесняват се еколози. Строи се и върху частни терени без обяснение, обясниха очевидци.

Преди два дни в Игнеада е имало дебат с професор от университета “Мармара” в Истанбул, който е разяснил какви ще бъдат последствията от строежа на АЕЦ. Специалистът не е скрил истината, че бъдеща ядрена централа и въобще тежка индустрия ще унищожи напълно риболова, ще предизвика радиоактивност в морето и последващ тотален крах на туризма. Очакват ни ракови заболявания и генетични малформации, но най-страшното е, че ще бъдат поразени поколенията – тревожи се още г-жа Авджи.

Построяването на АЕЦ “Игнеада” може да съсипе тотално туризма и в българската част на Черноморието, тъй като едва ли туристите ще идват ентусиазирано да почиват на няколко десетки километра от АЕЦ, която ползва водата от морето за охлаждане. Щетите от подобен проект ще са стократно по-тежки и фатални за цялото ни Южно Черноморие от последствията на скандалния петролопровод “Бургас-Александруполис”, сочат анализите от предварителните проучвания.

Засега не е известно да има официална българска правителствена позиция за строежа на АЕЦ “Игнеада”.


Подобни публикации
    няма намерени