6

авг

ribbon

Рилският манастир и мощите в Созопол – цел №1 на поклонническия туризъм

Публикувано в: България; (10) прочитания
От: pointburgas

Туристическият бранш очаква запазване на общия брой на израелските туристи в България на равнището на 2011 г., което означава около 135 000 посещения през тази година. Около 8 на сто от тези туристи идват у нас и за поклоннически туризъм, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БТА.

Голяма част от израелските граждани, които идват на почивка у нас на морето, правят и така наречените обиколни програми или се включват в допълнителни екскурзии до София и до Рилския манастир.
Тази година се очаква ръст от около 7 на сто на поклонническите туристически пътувания в България, каза Драганов. Стойностите биха били дори по-големи, ако не беше намалението с около 14 процента на посещенията на гръцки туристи през този Великден заради икономическата криза и провеждащите се тогава избори, допълни той.

В последните години се отчита непрекъснат ръст от 7 – 10 процента на поклонническия туризъм. Пикова за този вид туризъм е била 2007 г., когато страната става член на ЕС. Тогава с около 40 процента нараснаха пътуванията за този вид туризъм при засилен интерес на туристи от Испания, Португалия, Франция и Италия, отбеляза Драганов.

Туристическа атракция номер 1 по отношение на поклонническия туризъм е Рилският манастир, който годишно се посещава от 780 000 души. Освен от страна на български граждани, манастирът е любимо място за посещение на чужденци – главно от съседна Македония, Гърция, Сърбия, както и от Италия, Франция, Испания и Русия.
Като нововъзникнала туристическа атракция е черквата “Кирил и Методий” в Созопол, която само за миналия сезон е била посетена от 240 000 души.

Манастирите на страната ни целогодишно са посетени от хора от всички възрасти от над 160 националности. По основните български празници, свързани с християнството, има значителен брой чуждестранни туристи, които празнуват заедно с българите, отбеляза Драганов.
В последните години има увеличаване на желанието за сключване на брак по българските православни ритуали при смесените бракове, допълни експертът.
1,8 на сто от общия брой на посетителите в страната са хора, дошли в страната ни за поклоннически туризъм. Туристите, които идват в България за такъв вид посещения плащат около 70 процента повече от останалите туристи.


Подобни публикации
    няма намерени