16

окт

ribbon

Нагло: Забраняват индивидуалното саниране на апартаменти

Публикувано в: България; (26) прочитания
От: pointburgas

Да се забрани единичното саниране на апартаменти ще предложи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. На въпрос кога ще бъде предложена промяната и по какъв начин ще бъде забранено на собствениците на апартаменти да си санират жилищата, министър Павлова прояви далновизъм и прогнозира забраната да стане факт след 2020 година, съобщи Дарик.

“Това, което имах предвид, е, че когато приключи програмния период, този и следващия, може и по-рано от края на следващия период, да предложим законови промени в Закона за етажната собственост, където да предложим изричен текст, който не позволява единичното саниране на апартаменти, когато говорим за цялостна блок секция. Няма значение кой ще управлява тогава, важно е да има приемственост в политиката”, обясни министърът.

През сегашното си управление на регионалното министерство Павлова изрази надежда, че повече блокове ще бъдат санирани с европейски пари. Проектът за енергийна ефективност осигурява 50% финансиране за обновяването на домовете. Ефект от санирането, освен подобрения външен вид, е между 40 и 60% намаляване на разход за енергия. Средната възвръщаемост на вложените средства е между 6 и 8 години. Средната сума, която ще трябва да извадите от джоба си за апартамент от около 100 кв.м е между 3000 и 5000 лева.


Подобни публикации
    няма намерени