12

ное

ribbon

Министър призова женте да не раждат у дома

Публикувано в: България; (3) прочитания
От: pointburgas

С призив към жените у нас да раждат в болнични условия, здравният министър Десислава Атанасова коментира пред „Тази сутрин” вчерашния случай, при който 24-годишна майка от Бургас загуби бебето си при опит за раждане в домашни условия.

„Раждането е започнало около 2 часа, а сигналът е подаден едва сутринта, преди 8,” каза Атанасова. По думите й лекарите смятат, че бебето е родено мъртво или е починало много преди да се потърси лекарска помощ.

Освен това жената е постъпила с документи за отказ от преливане на кръв и ваксини, посочи министърът на здравеопазването. Според бургаските медици терминът й е бил преди две седмици. „Съгласно българското законодателство, раждането трябва да става само в лечебни заведение или в присъствието на медицински екип,” отбеляза министър Атанасова. Дебат дали да бъде разрешено „домашното” раждане имало преди година.
„Трябва да е ясно обаче кой ще носи отговорността, откъде ще дойдат лекарските екипи, колко ще струва това на данъкоплатеца,” посочи Десислава Атанасова. „В случай, че се разреши, всички тези въпроси трябва да имат отговор.”
Според здравния министър на този етап е рано за дебат и промяна на законодателството.


Подобни публикации
    няма намерени