10

сеп

ribbon

И следи от хан Крум откриха в Созопол

Публикувано в: България; (3) прочитания
От: pointburgas

Археолозите откриха следи от походите на Хан Крум в Созопол близо до гроба, от който в началото на лятото беше изваден прочулият се бързо скелет на “вампир”.
Следите са открити по време на разкопките на манастира “Свети Николай Чудотворец” край морето, предаде КРОСС.

При тях са открити две църкви, едната от които е еднокорабна, построена в края на VI и началото на VII век, обяснява директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев, който е и един от ръководителите на разкопките.
По думите му напластяванията между двете църкви показват пожар в края на съществуването на еднокорабната. Според него унищожаването на храма може да се свърже с походите на Хан Крум, който през 812 г. завзема Месамбрия (днешен Созопол).

Недев и екипът му смятат, че еднокорабната църква е унищожена при този поход, тъй като се намира пред основната порта на крепостта в Созопол. Крепостната стена, чиято южна част археолозите продължават да възстановяват, е издигната в края на шести век.
В двата християнски некропола погребенията са около 650. Това са доказва и от многото скелети и останки от тях, които се показват навсякъде от пръстта в неголямото пространство, разкопано от археолозите.


Подобни публикации
    няма намерени