12

юли

ribbon

Борисов, Бориславова и банките – теми табу в медиите

Публикувано в: България; (17) прочитания
От: pointburgas

Злоупотребите в българските банки, разказани във Уикилийкс, мотивът за парите на Цветелина Бориславова и миналото на Бойко Борисов – отново по грама на Уикилийкс са най-табуирани теми в нашия печат. Това сочи изследване „Темите табу в печатните медии – граждански мониторинг”, резултатите от което бяха изнесени на пресконференция днессъобщи news.bg.

Проектът е на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман” с ръководител д-р Иво Инджев и целта му е да проследи топ темите, в които във висока степен е бил нарушен общественият интерес с табуирането и маргинализирането на няколко групи от теми.
В проекта влизат разглеждането на два седмичника и осем всекидневника за 2011 г. – „Телеграф”, „Монитор”, „Стандарт”, „Новинар”, „Труд”, „24 часа”, „Сега”, „Дневник”, „Капитал” и „168 часа”.
Резултатите от проекта сочат, че най-малко информация е дадена по темите, свързани с Бойко Борисов и близки до него личности, както и тези за правата на хората и насилието върху гражданите.
Корпоративни интереси и лобиране за политически личности са двата основни лайтмотива, открои д-р Венелин Стойчев.
„Ако имаше в Уикилийкс скандална грама за Станишев или Симеон Сакскобургготски, мислите ли, че българските медии щяха да ги пощадят по същия начин?”, риторично попита Емил Георгиев от Института за модерна политика.
Специалистите разясниха, че темата-табу в печатните медии е обществено значим въпрос или част от такъв, за което гражданите имат право да бъдат информирани, но за което вестникът или не пише, или налага затъмнение на информацията. Манипулиране на съдържанието също е характерно за тези теми. Няма как да коментираме съдържанието на въпрос, който физически отсъства от медийното пространство, коментира Венелин Стойчев. Според специалистите журналистиката за жалост не се е оказала „лаещото куче, което гони обществения керван”.
Изтъкната беше необходимостта от продължаване и развиване на проекта, защото трябва да има ясен анализ на медийната обективност, защото представата за публичност у нас е изкривена. Тя включва само информация, а не – и нейното обсъждане от обществото.
В края на пресконференцията бяха изнесени и три нови теми, които скоро ще бъдат предложени за мониторинг, а именно: Българската история от времето на турското робство, Българската църква и мястото й в обществения живот и Квалификация на българската работна ръка.