22

фев

ribbon

327 369 лева дължи НЗОК на МБАЛ-Бургас

Публикувано в: Бургас; (28) прочитания
От: pointburgas

МБАЛ-Бургас АД иска от здравната каса да покрие 327 369 лв., изразходени от болницата над лимита й, определен от касата за миналата година. Болницата е надхвърлила лимита заради завишения обем дейност и все по-големия брой пациенти, които приема по клинични пътеки.

Искането на изпълнителния директор на МБАЛ-Бургас АД д-р Георги Матев е изпратено до управителя на НЗОК, Министерството и здравеопазването и местната власт в лицето на областната управа и община Бургас.

През декември миналата година лимитът, определен от Районната здравноосигурителна каса за болницата е 1 159 459 лв., но изработените от нея клинични пътеки са на стойност 1 499 933 лв.

“Имаме все повече пациенти, които не можем да отклоним или върнем. При нас е и единствената противошокова зала, където се приемат спешни случаи. Приемът ни се повиши и заради факта, че има здравни заведения, които връщат пациенти по определени пътеки и те идват при нас”, коментира д-р Георги Матев.

Лимитите са надхвърлени и през октомври, и ноември на 2011 г. През октомври са изработени клинични пътеки на стойност 1 362 300 лв., а през ноември – на стойност 1 404 220. През януари т.г. лимитът също е надхвърлен, тъй като медицинският център на болницата – Св. Николай Чудотворец вече има договор с 60% от джипитата в Бургаски регион. Законът дава право на личните лекари да прехвърлят обслужването на пациентите си в почивни дни и вечер на медицински център. Тази година над 60% от личните лекари са се възползвали от тази опция и пренасочват пациентите си към медицинския център на болницата. Това рязко увеличи потока пациенти, съответно увеличи и приема по клинични пътеки.

Ръководството на МБАЛ-Бургас АД настоява лимитът, наложен й от касата да отпадне, както да бъдат възстановени и средствата, изразходени над лимита досега. Спазването на предложения от касата лимит би довело до връщане на пациенти, сериозно социално напрежение и остри конфликти.


Подобни публикации
    няма намерени