22

ное

ribbon

200 ресторантьори в Бургас срещу тоталната забрана на тютюнопушенето

Публикувано в: Бургас; (11) прочитания
От: pointburgas

Собствениците на бургаски заведения и техните служители излязоха днес по улиците на Бургас, за да заявят открито несъгласието си с абсолютната забрана на тютюнопушенето на обществени места. Те категорично се обявиха против въведените промени в закона за здравето, обричащи бранша им на гибел. Към протестиращите се присъединиха и много от техните клиенти – противници на дискриминацията във всичките й форми, които пожелаха да им бъде върнато правото на личен избор.

В протеста се включиха и собственици на заведения, в които никога не се е пушило – след въвеждането на забраната, те губят конкурентните си предимства. Шествието от над 1000 протестиращи тръгна от площад „Тройката” и се отправи към сградата на общината, където на митинг – концерт запозна обществеността и администрацията със своите аргументи и искания.
„Как ще обясним на хората, че ще прекарат зимата без работа?”, „Това ли са антикризисните мерки?”, питаха чрез лозунгите си протестиращите. Други очертаваха ситуацията в момента така:”Ресторантът днес: Пушиш навън, пиеш навън и мръзнеш на студа, докато пържолата ти изстива”.
„Ние не сме се събрали да подкрепяме тютюнопушенето! Няма да правим политически фарс и да сваляме правителства. Днес сме тук, за да кажем, че чрез забрана за тютюнопушене в заведенията бе подписана смъртната присъда на цял един отрасъл от изнемогващата българска икономика. Тя е и дискриминационен акт спрямо голям процент от населението”, заявиха от трибуната протестиращите.
Забраната вече се е отразила негативно на бизнеса им. В Бургас над 7000 души изкарват прехраната си, като работят в различни заведения. След първите два студени месеца на годината близо 2000 от тях вече са без работа. Много от заведенията са изправени пред фалит.
Икономическият ефект е налице: по-малко постъпления от данъци в хазната, повече безработни и увеличени разходи за социални помощи, които ще бъдат платени от всеки един данъкоплатец, независимо дали е пушач, или не е.
Това вече са осъзнали другите страни от ЕС, въвели подобно законодателство. Унгария, Гърция и Испания са предприели стъпки за отмяна на забраната, Хърватска е приела по-свободни норми, режима е смекчила и Холандия, а консервативна Швейцария чрез референдум е отхвърли забраната.
Още в началото на митинга протестиращите подчертаха, че не защитават тютюнопушенето. Вярват, че борбата с вредния навик трябва да се води с икономически и образователни средства, а не с репресивни мерки. Заявиха готовността си да стартират образователна благотворителна кампания в училищата на Бургас, с която да разясняват вредите от тютюнопушенето и да помогнат за адаптирането на подрастващите към здравословна среда без тютюнев дим.
Нека да спасим бизнеса в Бургас, да не оставяме хората на улицата, без значение дали ще са там, за да пушат или да търсят работа, апелираха ресторантьорите.


Подобни публикации
    няма намерени