23

ное

ribbon

Турция няма да строи ТЕЦ край Резово, но все още мисли за АЕЦ

Публикувано в: Бургас; (7) прочитания
От: pointburgas

Турция няма да строи топлоелектрическа централа край Игнеада в граничещия с България окръг Къркларели. Това съобщи БНР тази сутрин. Турското министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения от турска фирма проект за построяване на ТЕЦ в Игнеада. На заседание на бюджетната комисия на парламента в присъствието на министъра на околната среда и градоустройството след направените разисквания проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен.

Село Бегендик в околията на Игнеада, в което фирмата възнамеряваше да строи топлоцентралата, се намира срещу българското гранично село Резово, чиито жители също се присъединиха към протестите срещу плановете за ТЕЦ.

В същото време правителството на Турция все още не е решило дали ще строи трета атомна централа край Резово. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Хасан Мурат Мерджан по време на бизнес форума за Югоизточна Европа, който се провежда в Истанбул, съобщава БНР.
“Това все още не е решено, въпросът се обсъжда. Както знаете, това не е политическо решение, а по-скоро техническо решение и то ще бъде взето въз основа на проучванията на специалисти геолози и сеизмолози”, подчерта Мерджан и уточни, че политиците ще вземат окончателното решение, което ще бъде на базата на информацията и проучванията, направени от експертите.
По-рано днес икономическият министър Делян Добрев посочи, че е разговарял с турския си колега, който го е уверил, че ако бъде изградена каквато и да е нова мощност това ще бъде предшествано от процедура по ОВОС, която да определи екологичните последици от пускането на нови мощности.
Министърът посочи, че чрез българското външно министерство е изпратено запитване до турската страна дали Анкара в крайна сметка е решила изграждането на нови енергийни мощности в близост до българската граница, на което все още не е отговорено.


Подобни публикации
    няма намерени