9

яну

ribbon

Първият хоспис в Бургаска област отваря врати до месец

Публикувано в: Бургас; (5) прочитания
От: pointburgas

Първият хоспис в Бургас и в областта ще отвори врати до месец в МБАЛ – Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Разкриването му е резултат от получените в приемната на кмета многобройни жалби от близки на хора с тежки заболявания, относно липсата на подходящо здравно заведение, в което те да бъдат настанени. Изграждането на новото отделение е финансирано от общината, а МБАЛ – Бургас предоставя базата и медицинската услуга.

Хосписът се намира на 10 – ия етаж в стария корпус на болницата, на мястото на картотеката на ТЕЛК и ще разполага с 25 легла. Реконструкцията на помещенията е към своя край. Предстои монтиране на необходимата медицинска апаратура в тях.
В 31-то отделение на МБАЛ ще работят лекари по вътрешни болести /терапевти/, невролози, медицински сестри и санитари. Отделението ще бъде за долекуване, рехабилитация и обгрижване на тежко болни пациенти, които ще получават грижи и медицинска помощ, каквито близките им не могат да оказват у дома. В хосписа могат да остават и пациенти, които вече трябва да бъдат изписани след края на лечението, но още не се чувстват достатъчно укрепнали да се обслужват сами вкъщи и за тях трябва да се грижат близките – например след прекаран инсулт или инфаркт.
Хосписът ще работи с Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ и в него ще могат да се настаняват пациенти по клинична пътека. Настаняването ще става и след свикване на Лекарска контролна комисия /ЛКК/ и взето решение за долекуване на конкретния пациент.
Болничният престой по клинична пътека за някои заболявания е само седем дни, след което пациентът се изписва и роднините трябва да измислят вариант как да се грижат за него – сами или да наемат медицинска сестра, която да посещава болния у дома. Разкриването на хосписа ще предостави възможност за болния да се полагат необходимите медико-социални грижи срещу заплащане.


Подобни публикации
    няма намерени