27

фев

ribbon

Изложба за делфините гостува в Природонаучния музей

Публикувано в: Бургас; (16) прочитания
От: pointburgas

Утре в залата на Природонаучния музей на РИМ-Бургас (ул. „К. Фотинов” № 30) ще се открие изложба „Китоподобните в Черно море”. В 5 табла гостите ще могат да се запознаят с видовете делфини, срещащи се в нашето море, с особеностите в тяхната биология и екология, както и кои са основните заплахи, застрашаващи техните популации.

Димитър Попов от сдружение „Зелени Балкани” ще представи проекта „Пилотни дейности за фотоидентификация на китоподобните (Cetacea) по Южното черноморие на България”, в рамките на който е изготвена изложбата. За желаещите да посетят изложбата, тя ще остане в залата на Природонаучния музей до края на месец март.
Представителите на китоподобните в Черно море са 3 вида делфини – афала, муткур и обикновен делфин. Поради полузатворения и изолиран характер на нашето море, те са еволюирали като ендемични подвидове: черноморски обикновен делфин /Delphinus delphis ponticus/, черноморска афала /Tursiops truncatus ponticus/ и реликтен муткур /Phocoena phocoena relicta/. В миналото те са били обект на промишлен улов. Днес според националното законодателство и трите вида са защитени от Закона за биологично разнообразие и Закона за рибарство и аквакултури. Муткурът и афалата са в Червената книга на България.


Подобни публикации
    няма намерени