• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

27

фев

ribbon

Изложба за делфините гостува в Природонаучния музей

Публикувано в: Бургас; (16) прочитания
От: pointburgas

Утре в залата на Природонаучния музей на РИМ-Бургас (ул. „К. Фотинов” № 30) ще се открие изложба „Китоподобните в Черно море”. В 5 табла гостите ще могат да се запознаят с видовете делфини, срещащи се в нашето море, с особеностите в тяхната биология и екология, както и кои са основните заплахи, застрашаващи техните популации.

Димитър Попов от сдружение „Зелени Балкани” ще представи проекта „Пилотни дейности за фотоидентификация на китоподобните (Cetacea) по Южното черноморие на България”, в рамките на който е изготвена изложбата. За желаещите да посетят изложбата, тя ще остане в залата на Природонаучния музей до края на месец март.
Представителите на китоподобните в Черно море са 3 вида делфини – афала, муткур и обикновен делфин. Поради полузатворения и изолиран характер на нашето море, те са еволюирали като ендемични подвидове: черноморски обикновен делфин /Delphinus delphis ponticus/, черноморска афала /Tursiops truncatus ponticus/ и реликтен муткур /Phocoena phocoena relicta/. В миналото те са били обект на промишлен улов. Днес според националното законодателство и трите вида са защитени от Закона за биологично разнообразие и Закона за рибарство и аквакултури. Муткурът и афалата са в Червената книга на България.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени