10

фев

ribbon

България пак се опълчи на монополите

Публикувано в: Бургас; (10) прочитания
От: pointburgas

В над петнадесет големи града на страната днес се проведе протест срещу диктата на монополите. В столицата между 2 и 3 хиляди протестиращи окупираха министерството на икономиката, предаде news.bg. Демонстрантите горяха под прозорците на министър Делян Добрев фактурите си за ток и парно и същевременно развяваха националните знамена, освиркваха управниците и скандираха: „Добрев, ела!”, „Мафия, Мафия!”, “Всеки ден ще е така до победата!”.

Те протестираха срещу рекета на топлофикация, ерепетата и държавните регулаторни органи. “Искаме да премахнем термина прогнозно количество, искаме реално количество”, настояваха протестиращите.
Междувременно икономическият министър пристигна на мястото на протеста. Добрев излезе пред протестиращите и едва не беше линчуван. Кордон от полицаи успяха да го върнат обратно в сградата на министерството. Пред входа на сградата един от организаторите на протеста успя да му отправи въпроса: „Кога най-после ще имаме индивидуални договори с топлофикация”, но Добрев не успя да отговори заради последвалия обстрел със снежни топки.
Поради невъзможност да се проведе диалог с журналистите, той ги покани в сградата.

В Бургас около четиристотин протестиращи се събраха пред сградата на EVN. Те изразиха гнева си отзавишените сметки за ток и заявиха, че протест ще има всяка седмица. Протестиращите настояваха за национализация на електроразпределителните дружества, премахване на всички посредници и разсекретяване на договорите в енергетиката. Бургазлии настояваха и електроенергията, произведена от АЕЦ – Козлодуй, да се разпределя само на вътрешния пазар.

В Пловдив снощи са горели два автомобила на електроразпределителното дружество ЕВН. Автомобилите са били подпалени пред централата на компанията на ул. „Христо Г. Данов”. Двата автомобила, намиращи се в непосредствена близост до сградата на дружеството, са били подпалени час и половина след полунощ от маскирани лица.

Във Варна протестиращите срещу високите сметки за ток блокираха движението в центъра на града, В началото на протеста стотици недоволни варненци се събраха на площада пред сградата на общината. Повечето от тях показваха сметките, от които ясно се вижда, че увеличението за последния месец е с над 100 %. След скандирания „Мафия” и „Отивайте си”, стотици хора се насочиха към кръстовището на булевардите „Сливница” и „Мария Луиза” и блокираха движението на автомобили пред сградата на общината. Много от тях налягаха на пътното платно в знак на протест и полицията организира заобиколни маршрути за автомобилите.