• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

12

Дек.

ribbon

Бургаският музей става на 100 години

Публикувано в: Бургас; (14) прочитания
От: pointburgas

В петък Регионалният исторически музей – Бургас ще чества своя едновековен юбилей. В 11:00 часа в Историческата експозиция (ул. „Лермонтов” № 31) ще бъде открита изложба, посветена на годишнината. Тя представя ранните музейни дейци, основатели на Археологическо дружество „Дебелт” – Бургас, както и оригинални документи от 1912 г., свързани с учредяването на дружеството. През 1946 г. дружественият музей е обявен за Градски, а през 1953 г. за Окръжен музей.

Изложбените табла описват историята и развитието на Окръжен музей през следващите десетилетия до наши дни с акцент върху живота и изследователската дейност на първите директори и археолози проф. Иван Гълъбов и проф. Михаил Лазаров и историците-краеведи на бургаския регион Георги поп Аянов, Горо Горов, Янко Керемидчиев и др.
Подбраният снимков материал, юбилейните медали и грамотите дават възможност да се проследи поетапното развитие и усъвършенстване на музейните структури в Бургас и областта, разрастването на музейния колектив през годините.
През 1980 г. е създадена Окръжна дирекция „Културно-историческо наследство“, наследник на която днес е Регионален исторически музей – Бургас.
Специално внимание се обръща на мащабните археологически проучвания през последния четвърт век, разнообразната експозиционна дейност на музея и оригиналните чествания на традиционните народни празници.
От 14:00ч. в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино” е срещата на поколенията музейни работници.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени