3

яну

ribbon

Бургаските лекари се възмутиха от софийските си колеги

Публикувано в: Бургас; (29) прочитания
От: pointburgas

Лекарите от МБАЛ Бургас АД, които в критичните първи часове спасиха израелските туристи след атентата в Бургас това лято, са обидени и възмутени от изявленията на свои колеги от софийски болници.

От шест месеца софийски медици се опитват да присвоят успехите на колегите си от Бургас и техните заслуги, признати от целия свят. Факт е, че в първите, критични часове след атентата, бургаските лекари не допуснаха жертви сред ранените, спасиха всички докарани в болницата израелци и ги стабилизираха. Лекари от други клиники дойдоха да помагат, но едва в нощните часове, когато всички ранени вече бяха по отделенията.

В същото време, медици от определени софийски болници не спират с изявления по медиите как са били водещите, спасявали израелските туристи. „Дълго време не обръщахме внимание на всичко това, но общественият интерес налага манипулациите да спрат”, категорични са бургаските лекари.

Последното, което преля чашата на 54-те бургаски лекари, спасявали ранените след атентата, е интервюто на военния хирург доц. Венцислав Мутафчийски в ефира на една от националните телевизии. От него се натрапва впечатлението, че без неговата намеса ситуацията в Бургаската болница е щяла да остане едва ли не критична. Точно обратното – за всички реанимационни мероприятия и оперативна дейност, както и за целия престой на израелските пациенти, има перфектна документация по часове. В нея е отразено кой лекар каква дейност е извършил. Там липсват имена на софийски лекари, а във всички дейности са посочени имената само на медици от МБАЛ Бургас.

„С дълбоки уважения сме към всички колеги, които дойдоха да помогнат. Не искаме да отричаме техния принос. Но те дойдоха през нощта, когато всичко вече беше спокойно. И в интерес на истината първи пристигнаха колеги от Варна и Стара Загора, а едва след това от София. Проведе се обсъждане и задълбочен анализ на всичко, което сме правили. Бе отчетено, че извършените дейности са в пълен обем и колегите не изразиха друго мнение. Доц. Венцислав Мутафчийски не взе водещо участие в операциите, тъй като водещите оператори бяха наши хирурзи”, заявяват бургаските медици.

Още повече, че за бързата си реакция те са получили признания както от Здравното министерство, така и от съсловната си организация – Лекарския съюз. Пристигналите израелски медици също отбелязаха бързите реакции и добрата координация на бургаските лекари в първите минути след атентата. Те се справиха за рекордно бърз срок – за близо час успяха да диагностицират и настанят по отделенията всички ранени в атентата.


Подобни публикации
    няма намерени