10

дек

ribbon

Бургаските лекари са направили най-доброто след атентата

Висока оценка на бургаските медици даде д-р Дрор Софер от Тел Авив

Публикувано в: Бургас; (3) прочитания
От: pointburgas

Бургаските лекари са предприели всички необходими стъпки за спасяване на пострадалите израелски туристи от Бургаското летище на 18 юли т.г., макар че терористичните атаки са рядкост в България и те нямат богат опит. Всички пострадали, които лекарите спасиха вече са добре и се възстановяват. Това каза д-р Дрор Софер, шеф на травма центъра на една от най-големите болници в Тел Авив – „Сураски”. Това е болницата, която прибра от Бургас и София ранените в атентата израелски туристи.

Д-р Дрор Софер е гост-лектор на симпозиум, организиран от МБАЛ Бургас на тема „Масов травматизъм, цивилни жертви при терористични атаки, съчетани и множествени травми – израелският опит”. „Колегите от Бургас инстинктивно са направили най-доброто, на което бяха способни. Алгоритмите за действие при нас и при вас си приличат, разликата е, че ние имаме по-голям опит заради множеството терористични атаки в Израел”, каза още д-р Дрор Софер.

Симпозиумът бе открито от кмета на Бургас Димитър Николов, който поздрави участниците и израелския медик. „Тези срещи са много полезни и макар че нашите лекари доказаха своя професионализъм, винаги е добре да се обменя опит”, каза той.
Пред медици, представители на полицията, „Гражданска защита”, Червения кръст и експерти в сферата на медицината, отбраната и сигурността, д-р Дрор Софер представи израелския опит при работа с ранени в атентат.

„Преди, за да създадем организация, при атентат ни бяха нужни 5 часа, а в днешно време се подготвяме за 30 минути. Масовите бедствия не са медицинско събитие.
Има 3 сценария за справяне с масови бедствия и те зависят от броя на ранените. Когато пациентите, пострадали в атентат са под 30 – това е малък инцидент, когато са над 30 се води средно тежък, а когато са около и на 100 голям инцидент.
При нас в болница „Сураски” алгоритъмът е следният. Изпразваме Шокова зала, извеждаме всички, които могат да вървят и състоянието им не е чак толкова тежко. За 15 минути Спешният център е празен. Разделяме го на три зони: първата е за най-тежките случаи, втората за средно тежките, а третата за леко ранените – тази зона е най-отдалечена”, разказа д-р Софер

„Времето след атентата в болницата е разделено на два етапа. Първите минути са ценни. Не губим време в регистриране и идентификация на пациента. Записваме го с номер. С този номер може да му се прелива кръв или да се насочи за операция”, каза още той.
Идентично е било поведението на лекарите в МБАЛ Бургас. 60 легла във всички отделения за били отделени за инцидента. Пациентите също са регистрирани с буква,номер и диагноза, без имена, за да не се губи време. „От Нова година смятаме да предложим нова система за регистрация, с която да се маркират пациенти при масов травматизъм. Тази система представлява карта с цветни маркировки, като цветовете служат за бърза ориентация на персонала. Тези системи се използват в света и са унифицирани”, обясни д-р Георги Матев, изпълнителен директор на МБАЛ Бургас.
Новата система представлява цветна карта, която се закача за всеки пациент. В зависимост от състоянието му се прави маркировка срещу съответния цвят. Червеният е знак за неотложни действия, т.е. има пряк риск за живота на пациента. С него се бележат също бременните жени и децата. Жълтият цвят говори, че може да се изчака и нараняванията не застрашавата живота на пациента. Зеленият е знак за незначителни наранявания. С черно се маркират починалите пациенти.
МБАЛ Бургас е готова да предостави тази карта за сведение на други лечебни заведения, както и на всички органи, които прояват интерес, каза хирургът д-р Веселин Джендов, който представи идеята на симпозиума в Бургас.


Подобни публикации
    няма намерени