16

окт

ribbon

Анестезиолозите празнуват днес

Публикувано в: Бургас; (1) прочитания
От: pointburgas

Бургаските анестезиолози честват днес своя празник – Международния ден на анестезиолога. Той се празнува по традиция на 16 октомври, тъй като на тази дата през 1846 година е поставено началото на обезболяването при хирургичните операции. „Пожелаваме на всички наши колеги от тази интересна, но нелека специалност много здраве, много професионални успехи и семейно щастие и нека бъдат още по-всеотдайни към своите пациенти”, гласи поздравлението, което ръководството на МБАЛ – Бургас АД отправи към анестезиолозите от бургаската болница.

Към момента в лечебните заведения в града работят 30 представители на тази медицинска специалност, като най-много са те в МБАЛ – Бургас.
Анестезиолозите се грижат за обезболяването по време на операции и манипулации, но и не само. Има тежки ситуации, в които животът на човек зависи от уменията и знанията на анестезиолога – той поддържа дишането чрез апаратна вентилация, той може да върне и живота в умиращото тяло. Неслучайно именно в този дух са и благодарностите, които пациентите на Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) са написали в Книгата за благодарности: „Върнахте ме към живота”.

Родината на анестезиологията е САЩ, където на 16 октомври 1846 г. в масачузетската обща болница хирургът Уилям Томас Мортън дава първата анестезия пред аудитория, при вадене на зъб.
У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 – 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.
Далеч преди него, през 1876 г., бъдещият създател на оганизираното българско здравеопазване и пръв председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Моллов защитава в Москва докторска дисертация по общото обезболяване с хлороформ. А първата обща анестезия с апаратура е осъществена от бъдещия проф. Янко Добрев в Пловдив през 1949 г.


Подобни публикации
    няма намерени