17

ное

ribbon

Българинът – законотворец

Публикувано в: Апострофи; (26) прочитания
От: pointburgas

България има древна култура и красива природа. В България живеят българите. Българските жени са известни с красотата си. Българските мъже пък са известни с това, че разбират от жени.
Всъщност българските мъже разбират от всичко. Разбират от футбол, от политика /местна и международна/, от домашна ракия, от компютри и какво ли още не.
Разбират и от коли, а вероятно и от закони, както показва численият им превес в парламента. Може би и затова около предстоящите промени в Закона за движение по пътищата се вихрят такива страсти.
Естествено дискусиите се фокусират върху най-различните предложения, част от които могат да бъдат определени единствено като ненаучно фантастични.

Например предложението всеки, който кара кола, на която не е собственик, да бъде длъжен да се регистрира в КАТ като ползвател, за да може да седне зад чуждия волан. Иначе го очаква глоба от 150 лв. Т.е. от гражданина се очаква да е с ясновидски способности, за да знае – примерно – кога ще се наложи да вози с колата на шурея болната си баба, че да отскочи до КАТ за регистрация.
При това регистрацията трябва да е в срок от един месец откакто я ползва. Интересно как катаджията ще определи дали водач без въпросната регистрация кара колата за 29-ти ден или пък за 32-ри. Любопитно ще бъде да се види.
Впечатляваща е и идеята електронните фишове след заснемане на нарушение да се смятат за връчени на нарушителя с качването им в интернет. Въпросното въжделение директно отпраща към безсмъртната книга на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“. В нея зловещите същества вогони се опитват да взривят планетата Земя, за да прокарат нова хипер космическа магистрала. Ама плановете за магистралата били изложени за обществено обсъждане в съзвездието Алфа Кентавър, което е само на четири светлинни години от Земята и всеки можел да ги види и обжалва, ама срокът бил вече пропуснат.
Така и с идеята за фишовете в интернет. Всяка сутрин дисциплинираният шофьор ще трябва първо да отвори сайта на КАТ, за да провери, дали вече не е глобен. Тежко му и горко, ако живее в някои от районите, където даже цифрова телевизия няма, камо ли интернет.
В хода на дискусиите по закона се пръкна и намерението книжки да имат и колоездачите, за да търпели наказания като участници в движението. Вярно е, поне в Бургас полвината велосипеди са без светоотразители или светещи фарове, а въпреки заканата на общината, собствениците им продължават да карат нощем без светоотразителни жилетки, за каски да не говорим.
Но пък въвеждането на книжки за тях неминуемо ще доведе до курсове по каране на колело, съответно изпити. Вероятно ще трябва да бъде и въведена необходима възраст – 18 години поне, защото иначе бащата на дегустиралия домашната шльокавица колоездач ще отнесе глобата. Разбира се, децата под 18 години няма да бъдат правоспособни колоездачи, а ще се задоволят с тротинетки, ролери и маратонки с колелца от скейтборд.
Радващото в сагата с промените на закона за пътищата е, че поне засега книжки за пешеходците не се предвиждат. Но пък има предложение пияните пешеходци да бъдат глобявани от КАТ. Тъй като идеята не е избистрена, не е ясно дали дрегерът ще се вади само ако понаквасеният гражданин върви по платното или и когато се прибира от кръчмата по тротоара. Щото, на теория, и тогаз може да му хрумне да скочи върху някой преминаващ автомобил за разнообразие.
След най-впечатляващите идеи е и най-прясната – всеки водач да държи шофьорската си книжка на таблото на колата.
Идеята е контролните органи веднага да виждат дали е правоспособен човекът, който сяда зад волана. Предвижда се и глоба20 лева, ако държим документа си в джоба.
Друг мотив за предложението е евентуалното съобразяване на някои джигити с правилата на движение, щом книжката им е на показ. Така можело да намалеят и катастрофите, твърдят вносителите на предложението.
Разбира се, ако то залегне в закона, в КАТ ще трябва да наемат специално обучени орли – само техният поглед евентуално може да установи дали водачът на движеща се със 140 километра в час кола си е поставил книжката на таблото и дали тя не е фалшива, а истинска.
Ако подобна дивотия стане факт, то може би няма да бъде далеч и времето, когато ще ходим със забодени с пирон на челото лични карти, за да личи отдалеч, че не сме нелегални имигранти от Сирия, жадуващи да се промъкнат в Германия през България…
Накратко – хубаво е да има идеи за по-добър закон. Но нека бъдат от професионалисти. Иначе си знаем – българинът разбира от всичко.


Подобни публикации
    няма намерени